AK ⟩ Keti otsast koju. Peter Moore’i röövimise lugu

Vahur Laiapea
, filmirežissöör, -produtsent ja -operaator
Copy
Peter Moore temast panvangina filmitud esimeses videos. 
Peter Moore temast panvangina filmitud esimeses videos. Foto: Kuvatõmmis videost

Maailmas on mehi, kes tahavad näha välja nagu Hemingway. Nad kasvatavad endale Hemingway habeme, värvivad selle halliks ja kohtuvad siis, et valida endi hulgast kõige ehedam Hemingway. See ühendab neid.

Hemingwayde konkursile ei kutsu mind keegi. Ent pärast lühikest röövitud ja vangis olemise kogemust Afganistanis 2017. aasta kevadel on mind mõned korrad kutsutud kogemusest rääkima seminaridele, mis käsitlevad pantvangistuse, inimröövi, vabastamise ja vabanemise, taastumise, selle kogemusega elamise teemasid. Et õpetada välja inimesi, kelle kohustuste hulka kuulub röövijatega läbirääkimine, röövitute vabastamine, tavaellu tagasi toomine. Olen neil koolitustel kohanud inimesi, kes on läbi elanud asju, mida lõpuni adub vaid sarnase kogemusega inimene. Olen saanud tunda ennast nende hulka kuuluvana.

Rööv, mitte arreteerimine

19. jaanuaril esinesin Prahas ühepäevasel seminaril, kuulajateks politsei, sõjaväe, kaitse- ja välisministeeriumi inimesed. Teine esineja oli inglane Peter Moore, 48-aastane IT-spetsialist. Rahutu hing, kelle koduks tundub olevat terve maailm. On raske leida piirkonda, kus ta poleks käinud, elanud, lühemat aega töötanud. Praegu elab ja töötab Peter Inglismaal Granthamis. Ta õpetab sealses kolledžis programmeerimist.

Granthami linnas on sündinud Margaret Thatcher, samas kandis ka Isaac Newton. Woolsthorpe’i mõisa aias olevat talle pähe kukkunud õun, mis aitas gravitatsiooniseaduse sõnastada. Granthami kolmas tuntud inimene olen mina, ütles Peter mulle eheda inglise huumori vaimus.

2007. aasta alguses kirjutas Peter alla kolmekuulisele lepingule IT-arendajana Iraagi rahandusministeeriumis. 29. mail 2007. aastal rööviti ta samast ministeeriumist koos nelja briti ihukaitsjaga. Need olid Alan Mcmenemy, Jason Creswell, Jason Swindlehurst ja Alec McClagclin. Röövijateks mehed Iraagi militia’st ja/ehk siseministeeriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles