India tahab saada rohelise vesiniku keskuseks (3)

Copy
Elektrolüüsi seade hübriidelektrijaamas. Foto on illustratiivne.
Elektrolüüsi seade hübriidelektrijaamas. Foto on illustratiivne. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

India avalikustas esimese osa plaanist muutuda suuruselt kolmandast kasvuhoonegaaside õhkupaiskajast maailmas rohelise vesiniku keskuseks.

Rohelist vesinikku toodetakse taastuvenergiaallikatest, kuid kasutatakse tööstusprotsessides nagu terase ja betooni tootmine, ning transpordis.

Rohelise vesiniku tehnoloogiat on nimetatud otsustavaks pöördeks süsinikusaaste vähendamises, kuid selle probleemid on seotud vajaliku taristu kuludega.

«Missiooni eesmärk on aidata valitsusel kliimaeesmärke täita ja teha Indiast rohelise vesiniku keskus,» ütles New Delhi neljapäeval ja kuulutas välja ülemineku esimese etapi.

Indial on kavas jõuda 2030. aastaks nii kaugele, et aastas toodetakse viis miljonit tonni rohelist vesinikku.

«Selle poliitika jõustamine varustab meie riigi tavalised inimesed puhta kütusega. See vähendab sõltuvust fossiilkütustest ja vähendab ka toornaftaimporti,» ütles energeetikaministeerium.

Rohelise kütuse ja väetistes kasutatava ammooniumi tootmiseks eraldatakse taastuvenergiaparkide maad ning sadamate lähedusse rajatakse punkrid rohelise ammooniumi ladustamiseks ja ekspordiks, selgub valitsuse dokumentidest.

New Delhi kaalub toetuste pakkumist ja kavatseb ülemineku teises faasis nõuda kõigis naftatöötlus- ja väetisetehastes rohelise vesiniku kasutamist.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles