OSCE: relvarahurikkumised Ida-Ukrainas on dramaatiliselt sagenenud (1)

Copy
OSCE vaatlejate auto Luganskis.
OSCE vaatlejate auto Luganskis. Foto: Alexander Reka/TASS/Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad ütlesid laupäeval, et rünnakute arv Ida-Ukraina lahutusjoonel on märgatavalt kasvanud.

Vägivald on kord hoogustunud ja siis jälle vaibunud piki idapiiri, kus Kiiev on olnud pea kaheksa aastat konfliktis Moskva toetatud mässulistega.

Kuna Washington väidab, et Venemaa on oma läänemeelse naabri ümber piiranud ja kavatseb lähipäevil sisse tungida, on olukord kohapeal muutunud ebastabiilsemaks.

«OSCE Ukraina eriseiremissioon (SMM) on viimastel päevadel täheldanud kineetilise aktiivsuse dramaatilist kasvu piki lahutusjoont Ida-Ukrainas,» seisis OSCE avalduses, mille kohaselt on relvarahurikkumisi sama palju, kui enne 2020. aasta juulis sõlmitud kokkulepet relvarahu tugevdamiseks.

OSCE teatas, et neljapäeval rikuti Donetski oblastis relvarahu 222 korda, võrreldes 189-ga eelmisel päeval ja 24-ga teisipäeval. Plahvatusi fikseeriti neljapäeval 135.

Luganski oblastis teatati 648 rikkumisest (sealhulgas 519 plahvatusest), võrreldes 402-ga kolmapäeval ja 129-ga teisipäeval.

Vaatlejad kutsusid osapooli «rangelt järgima kõiki võetud kohustusi, astuma kõiki vajalikke samme pingete vähendamiseks ja töötama viivitamatu deeskaleerimise nimel, et säästa süütute tsiviilisikute elu», seisis avalduses.

OSCE, kuhu kuuluvad liikmesriikidena ka Venemaa ja USA, saatis oma rahuseiremissiooni Ukrainasse 2014. aastal pärast Krimmi annekteerimist Moskva poolt. konflikt Kiievi ja Kremli-meelsete separatistide vahel riigi idaosas on nõudnud üle 14 000 inimelu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles