Meedia: evakuatsioonivideod olid salvestatud 2 päeva enne avaldamist (1)

BNS
Copy
Isehakanud Donetski rahvavabariigi (DRV) juht Deniss Pušilin teatamas tsiviilisikute massilise evakueerimise alustamisest.
Isehakanud Donetski rahvavabariigi (DRV) juht Deniss Pušilin teatamas tsiviilisikute massilise evakueerimise alustamisest. Foto: DRV pressiteenistus / TASS / Scanpix

Ida-Ukraina isehakanud vabariikide juhid võisid salvestada oma videopöördumised evakuatsioonist kaks päeva enne nende avaldamist, vahendas Ehho Moskvõ Bellingcati ajakirjaniku teadet, kelle sõnul viitavad sellele video metaandmed.

Videod, kus Donetski ja Luganski separatistide juhid Deniss Pušilin ja Leonid Pasetšnik rääkisid vajadusest evakueerida elanikkond Kiievist lähtuva ohu tõttu, salvestati 16. veebruaril, kuid avaldati reedel, kirjutab ka portaal Insider. Samal ajal rõhutab Pušilin oma pöördumises, et ütleb seda «täna, 18. veebruaril».

Bellingcati ajakirjanik Aric Toler rõhutab, et võttepäeval avaldati ka teisi videosid ja neil metaandmed ühtivad, mis näitab, et lahknevus Pušilini ja Pasetšniku videos ei olnud tingitud riist- või tarkvara rikkest.

Pušilin teatas videos kokkuleppest Venemaa juhtkonnaga inimeste paigutamiseks Rostovi oblastisse ja rääkis, et «kahjuks on olukord Donbassis suundumas sõja poole».

Samas kinnitab Ukraina, et mingeid ründeoperatsioone Donbassis ei plaanita. Ukraina relvajõudude ülem Valeri Zalužnõi ütles, et pealetungioperatsioon Donbassis tooks kaasa arvukalt inimohvreid, mistõttu sellist stsenaariumit isegi ei kaaluta.

Ukraina presidendi kantseleiülema nõunik Mõhhailo Podoljak ütles The Insiderile, et Luganski separatistid tegutsevad eelnevalt välja töötatud süsteemse provokatsioonide programmi kallal.

Ta ei välistanud, et mässulised võivad ise evakueeritavaid rünnata, et siis Ukrainat selles süüdistada.

«Teatame ühemõtteliselt: Ukraina armee ei valmistu pealetungioperatsioonideks ega plaani lööke ei Donetskile ega Luganskile. Seetõttu lasub vastutus provokatsioonide ja võimalike ohvrite eest Venemaal, kes kontrollib okupeeritud territooriumil toimuvat 100 protsenti,» lausus Podoljak.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles