USA kaitseminister: Vene väed on Ukraina piiril rünnakuvalmis

Copy
USA kaitseminister Lloyd Austin Vilniuses.
USA kaitseminister Lloyd Austin Vilniuses. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Vene väed Ukraina piiril on end valmis seadnud ja võivad rünnata, ütles USA kaitseminister Lloyd Austin laupäeval Leedus visiidil olles.

«Nad on end valmis seadnud ja on nüüd rünnakuvalmis,» ütles ta, lisades, et väed «liiguvad rünnaku alustamiseks sobivatele positsioonidele».

Ta lisas siiski, et konflikt pole vältimatu ning Vene president Vladimir Putin «saab valida teise tee».

«USA on oma liitlaste ja partneritega ühtselt pakkunud talle võimalust diplomaatilise lahenduse leidmiseks. Loodame, et ta võtab selle vastu. Loodame, et ta astub konflikti äärelt tagasi,» rääkis Austin.

Austin nõustus aga USA presidendi Joe Bideniga, kelle väitel on Putin teinud otsuse Ukrainasse tungida. Ta märkis, et koondunud on märkimisväärsed lahingjõud ja nad liiguvad Ukraina piirile järjest lähemale.

USA vägede juhina Iraagis tegutsenud Austini sõnul valmistutakse just nõnda rünnakuks.

Samuti kinnitas USA kaitseminister Eestile, Lätile ja Leedule, et USA jääb oma liitlaste kõrvale ning NATO pühendumine kollektiivkaitsele on raudkindel.

Austin ütles Leedu välisministri Gabrielius Landsbergise kõrval seistes, et Ukraina sissepiiramine Vene vägedega kujutab endast ohtu kogu regiooni jaoks.

«Lahing Ukraina pärast on lahing Euroopa pärast. Kui me ei peata teda seal, siis läheb ta veel kaugemale,» märkis Austin Putinile viidates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles