OSCE: Ida-Ukrainas tuvastati päevas üle 1500 relvarahurikkumise (7)

Copy
Luganski mobiliseerimisjaoskond.
Luganski mobiliseerimisjaoskond. Foto: Alexander Reka/Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad ütlesid täna, et Ida-Ukraina eraldusjoonel rikuti eilse päeva jooksul relvarahu üle 1500 korra, mis on kõrgeim vastav näitaja sel aastal.

Eilsete rünnakute kohta ülevaate andnud raportis märgivad vaatlejad, et isehakanud Donetski rahvavabariigi territooriumil tuvastati 591 juhtu ning naabruses asuvas Luganski rahvavabariigis 975 relvarahurikkumist. Kaart näitab, et kõige ägedam võitlus on Loode-Luganskis, umbes 20 kilomeetrit valitsuse kontrolli all olevast Severodonetski linnast kagus.

Vägivald on kord hoogustunud ja siis jälle vaibunud piki idapiiri, kus Kiiev on olnud pea kaheksa aastat konfliktis Moskva toetatud mässulistega. Olukord muutus ebastabiilsemaks sellel nädalal pärast Ühendriikide hoiatust, et Venemaa on oma läänemeelse naabri ümber piiranud ja kavatseb lähipäevil sisse tungida.

OSCE, kuhu kuuluvad liikmesriikidena ka Venemaa ja USA, saatis oma rahuseiremissiooni Ukrainasse 2014. aastal, pärast seda kui Moskva annekteeris Krimmi. Konflikt Kiievi ja Kremli-meelsete separatistide vahel riigi idaosas on nõudnud üle 14 000 inimelu.

Täna teatasid Prantsusmaa, Saksamaa ja Austria, et paluvad oma kodanikel viivitamatult Ukrainast lahkuda. Ka Eesti välisministeerium on palunud Ukrainas viibivatel kodanikel pöörduda võimalusel tagasi Eestisse. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles