Benin pani välja Prantsusmaalt tagasi saadud varastatud väärtesemed

Copy
Abomey-Calavi hõimuvalitseja Kpoton Avounbe Allodji III (keskel) koos perekonnaga sümboolse näituse avamisel.
Abomey-Calavi hõimuvalitseja Kpoton Avounbe Allodji III (keskel) koos perekonnaga sümboolse näituse avamisel. Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP / SCANPIX

Lääne-Aafrikas asuva prantsuskeelse väikeriigi Benini president Patrice Talon avas laupäeval näituse, millel esitletakse mullu Prantsusmaalt tagasi saadud, ligi 130 aasta eest koloniaalvõimu ajal varastatud väärisesemeid.

Benini suurimas linnas Cotonous, kus asub valitsus, pandi näitus püsti presidendipaleesse, kus 2000 ruutmeetri peal on külastajatel võimalus näha 26 eksponaati, millest osa peetakse pühaks.

Prantsusmaa tagastas väärisesemed tänu viimase aja üleskutsetele Aafrika riikidest, mille liidrid paluvad lääneriikide kui endisaja koloniaalvõimudel tagastada neile õigusega kuuluvad väärisesemed, mis omal ajal varastati kas nende muuseumidest või erakollektsioonidest.

Erinevatest Aafrika riikidest on selliseid taotlusi tagastada kadunuks jäänud aarded laekunud lisaks Prantsusmaale veel ka Suurbritanniale, Belgiale, Hollandile ja Saksamaale.

Novembris tagasi antud väärisesemete üle käisid Pariisi ja Cotonou' vahel kaks aastat läbirääkimised. Aarded varastasid 1892. aastal Prantsuse koloniaalväed Abomeyst, mis oli tänapäevase Benini lõunaosas asuva toonase Dahomee kuningriigi pealinn.

Benini kultuuriminister Jean-Michel Abimbola ütles varem AFP-le, et näitus «annab Benini rahvale tagasi osa nende hingest, osa nende ajaloost ja nende väärikusest».

Esemed «võeti ära kuningriigist, ent need tagastati vabariigile», sõnas ta.

Enne ühendamist kuulus Benini alla mitu kuningriiki, sealhulgas Dahomee, mis oli tuntud oma elujõulise ja kunstilembese kultuuri poolest.

Näituse avamisest võttis osa Prantsusmaa kultuuriminister Roselyne Bachelot.

Kuninglike varanduste kõrval pandi näitusele ka 34 Benini kaasaja kunstniku tööd.

Aafrika pärandi taastamise osas on suurt tööd teinud president Emmanuel Macron, kelle eestvedamisel on Prantsuse seadusandjad võtnud vastu eelnõusid, millega tagastatakse lisaks Beninile varastatud väärisesemeid ka teisele Prantsuse endisele kolooniale Senegalile.

Macroni tellimusel valminud raport loendas kokku umbes 90 000 Aafrika päritolu tööd, mis on laiali Prantsusmaa muuseumides, neist ainuüksi 70 000 kuulsas Pariisi muuseumis Quai Branlys.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles