Tõekomisjon: Colombia uimastiparuni ülestunnistused varastati ära

Copy
Colombia armee ja politsei esindajad eskordivad mullu oktoobris tabatud uimastiparunit Dairo Antonio Usugat, kelle tabamise eest panid USA võimud välja viie miljoni dollari suuruse vaevatasu.
Colombia armee ja politsei esindajad eskordivad mullu oktoobris tabatud uimastiparunit Dairo Antonio Usugat, kelle tabamise eest panid USA võimud välja viie miljoni dollari suuruse vaevatasu. Foto: Colombia armee / AFP / Scanpix

Colombia seni tagaotsituimaks uimastiparuniks peetud mehe ülestunnistuste salvestused on varastatud, teatasid ametnikud laupäeval uuest tagasilöögist meedia tähelepanu all olevas järjekordses kohtuprotsessis tema üle.

Niinimetatud tõekomisjon, mis uurib aastakümneid kestnud konflikti valitsuse ja Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) vahel, võttis ülestunnistuse Dairo Antonio Usugalt hüüdnimega Otoniel kolmapäeval.

Komisjoni teatel sisenesid tundmatud isikud 18. veebruari öösel uurija koju ning viisid endaga kaasa ülekuulamisel kasutatud digitaalsed salvestajad ja arvuti.

Komisjon rõhutas juba neljapäeval vajadust garantii järele, et Otonieli ülestunnistused on võetud konfidentsiaalselt. Aluse selleks andsid mitmed meediakanalid, mille teatel osalesid ülekuulamistel politseinikud.

Politsei sekkus Otonieli ülekuulamisse neljapäeval, põhjendades seda murega, et mees kavandas põgenemist.

Komisjon kutsus ühtlasi võime ja rahvusvahelist kogukonda, sealhulgas ÜRO-d, üles tagama uurimist, mis leiaks aset hirmutamise õhkkonda tekitamata.

Praeguseks 50-aastane Usuga võeti kinni oktoobris, kui Colombia paksus džunglis leidis aset suuroperatsioon, millest võttis osa umbes 700 vormikandjat ja 18 helikopterit.

Konservatiivse riigipea Iván Duque kavatsus on Usuga peagi välja anda Ühendriikidele, kus ta on tagaotsitav uimastikaubanduse süüdistuste eest.

Otoniel on Colombias süüdi mõistetud erinevate paragrahvide alusel, muuhulgas uimastikaubanduse, mõrva, terrorismi, alaealiste värbamise ja röövimise süüdistuste alusel. Ta juhtis Colombia suurimat uimastikartelli Clan del Golfot, mis eksportis igal aastal riikliku statistika kohaselt umbes 300 tonni kokaiini.

Colombia võimud sõlmisid FARC-iga rahulepingu 2016. aastal, millega pandi ametlik punkt enam kui pool sajandit kestnud relvakonfliktile. Ent viimastel kuudel on Colombias taas pead tõstnud vägivald seoses vägikaikaveoga territooriumi ja ressursside pärast mässuliste sisside, äärmusrühmituse ELN, omakaitseüksuste ja uimastikartellide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles