Tsihhanovskaja: Vene vägede kohalolek ohustab Valgevene suveräänsust

Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja.
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Paguluses viibiv Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja ütles täna, et Vene vägede kohalolek pikendatud sõjalistel õppustel seab ohtu tema riigi suveräänsuse.

«Vene vägede viibimine meie territooriumil rikub meie põhiseadust, rahvusvahelist õigust ning seab ohtu iga valgevenelase ja kogu piirkonna julgeoleku,» seisis tema büroo avalduses.

Valgevene teatas varem, et pühapäeval lõppema pidanud ulatuslikud ühisõppused Venemaaga jätkuvad, põhjendades seda sõjalise aktiivsusega Valgevene piiridel ja Ukrainas.

Õppused on suurendanud Läänes kartusi, et üle 100 000 sõduri Ukraina piiridele koondanud Venemaa valmistub ründama oma naaberriiki.

«Nõuame Vene vägede viivitamatut väljaviimist meie territooriumilt,» ütles Tihhanovskaja, lisades, et tema meeskond püüab vägede kohaloleku teema tuua ÜRO julgeolekunõukokku.

Valgevene diktaator Aleksandr Lukašenka on saanud Venemaa liidri Vladimir Putini üha lähedasemaks liitlaseks.

Side tugevnes pärast seda, kui Moskva 2020. aastal suurte valitsusvastaste meeleavalduste ajal asus Minskit toetama.

Tihhanovskaja ütles oma pühapäevases avalduses, et Lukašenka maksab selle toetuse eest Valgevene suveräänsusega ja nüüd näeme selle tagajärgi.

Opositsiooni hinnangul oli Tihhanovskaja oli 2020. aasta valimiste tegelik võitja. Valimistele järgnenud ulatuslikud protestid suruti julmalt maha ja poliitilisest uustulnukast opositsioonijuht pidi Leetu pagulusse minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles