Leedu arvatav naisterrorist mõisteti prokuröri ähvardamises süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egle Kusaite kohtusaalis.
Egle Kusaite kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Vilniuse kohus tunnistas täna terrorismis süüdistatava Eglė Kusaitė süüdi prokurör Justas Lauciuse ähvardamises ning määras talle karistuseks trahvi.

Kusaitė peab 7800 liti (2259 euro) suuruse trahvi tasuma kahe aasta jooksul.

Vilniuse ringkonnaprokuratuur nõudis Kusaitėle karistuseks aastast tingimisi vangistust koos aastase katseajaga.

Süüdistuse kohaselt saatis Kusaitė mullu 18. veebruaril oma mobiiltelefonilt prokurörile solvava ja ähvardava sisuga SMS-teate. Prokuröri ähvardati tappa või tekitada talle tervisekahjustusi.

Lauciust nimetati sõnumis «värdjaks, kellel pole mingeid vaimseid väärtusi», samuti viidati selles, et naise «vanad tuttavad teda rahule ei jäta».

Protsess, mille raames on Kusaitėle esitatud terrorismisüüdistus, on veel pooleli Vilniuse ringkonnakohtus.

Leedu ja Vene õiguskaitseorganid süüdistavad Kusaitėt ning Vene kodanikest Apti Magomadovit ja Aišat Magomadovat Venemaal toimuma pidanud terroriakti ettevalmistamises.

Kusaitė vahistati Leedus 2009. aasta oktoobris, kui toona 21-aastane leedulanna kavatses lennata Moskvasse Magomadovite juurde.

Magomadovid vahistati Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) eriüksuse operatsiooni tulemusena 2010. aasta 19. jaanuaril.

Kusaitėt süüdistatakse organiseeritud grupi moodustamises terroriakti toimepaneku eesmärgil.

Prokuröride väitel tunnistas kahtlusalune üles, et kavatses sõita Tšetšeeniasse ja end seal väeosa juures õhku lasta.

Süüdimõistmise korral ähvardab teda eluaegne vangistus.

Naine eitab oma süüd, samuti süüdistas ta uurijaid hiljuti enda survestamises. Kusaitė ema ütleb, et kriminaalasja tema tütre vastu fabritseerisid Leedu julgeolekuameti ja prokuratuuri töötajad.

Osa inimõiguslasi ja poliitikuid on tõstatanud küsimuse Vene FSB rollist Kusaitė asjas, ent Leedu prokurörid tõrjuvad kategooriliselt kõiki neid süüdistusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles