Islandi vasakerakonnad üritavad valitsust moodustada

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson.
Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson. Foto: Reuters / Scanpix

Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson tegi täna sotsiaaldemokraatidele ja vasakrohelistele ettepaneku moodustada uus vähemusvalitsus.


Presidendikantselei esindaja teatel kohtusid vasakpoolsete ja roheliste liikumise juht Steingrímur Jóhann Sigfússon ja sotsiaaldemokraatliku Alliansi-partei liider Ingibjörg Sólrún Gísladóttir täna presidendiga, vahendas Reuters.

Sotsiaaldemokraadid ja rohelised on mitmes küsimuses küll eri seisukohtadel, kuid analüütikute hinnangul suudavad nad vähemusvalitsuse moodustamise osas kokkuleppele jõuda. Ajutine valitsus juhiks riiki 9. maini, mil toimuvad ennetähtaegsed parlamendivalimised. 

Kõige suuremaks erimeelsuseks võib osutuda aga ühinemine Euroopa Liiduga, mida sotsiaaldemokraadid vastupidiselt rohelistele toetavad. Lisaks nõuavad sotsiaaldemokraadid keskpanga juhi välja vahetamist. 

Konservatiivsesse Iseseisvusparteisse kuuluv peaminister Geir Haarde teatas eile pärast kõnelusi koalitsioonipartnerite sotsiaaldemokraatidega, et valitsus astub täies koosseisus tagasi.

Riiki tabanud finantsraskused ja suurpankade kokkuvarisemine tõid tuhanded valitsuse tagasiastumist ja uusi valimisi nõudvad islandlased tänavatele. Nende ohjeldamiseks oli politsei sunnitud kasutama ka pisargaasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles