Leht: lume alla mattunud autost päästetud rootslane elas metsas pool aastat

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto, millest 44-aastane mees leiti.
Auto, millest 44-aastane mees leiti. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal lume alla mattunud autost päästetud rootslane, kes väitis, et pole kaks kuud midagi peale lume söönud, elas samas sõidukis ilmselt alates 2011. aasta keskpaigast, teatas täna kohalik meedia.

Luider 44-aastane mees, kelle nime pole avalikustatud, leiti reedel täielikult lumega kaetud autost keset sügavat metsa Umeå linna lähedal, vahendas AFP.

Mees väitis politseile, et pole midagi süüa saanud alates 19. detsembrist ning jäi ellu üksnes tänu lumele. Nüüdseks haiglasse toimetatud mees suutis vaevalt liikuda ja rääkida ning pole ise veel avaldanud, kuidas ja miks ta veidrasse olukorda sattus.

Politsei sõnul viibis ta eraldatud paigas ilmselt juba enne sügist lumesadu, sest auto juurest ei leitud ühtegi jälge.

Lähedalasuvas Sävari külas olev poepidaja ütles täna Aftonbladetile, et mees käis tema väikses bensiinijaamas ja toidupoes alates mullu suvest.

«Ta sõitis siia autoga. Mõnikord täitis paagi, mõnikord ostis vorstikesi ja kohvi,» ütles Andreas Östensson lehe võrguväljaandele. «Ta ütles, et elab metsas ja magab telgis ja mõnikord autos.»

Östenssoni sõnul ütles Örebro linnast pärit mees talle, et teenis elatist puusepana, kuid oli jäänud tööta.

Leht tsiteeris ka üht anonüümset isikut, kelle sõnul lahkus autost leitud mees mullu mais oma elukohast, sest teda jälitasid võlgade sissenõudjad. Hiljem ei kuuldud temast enam midagi.

Kuigi väide, et mees suutis 60 päeva elus püsida ilma söögita ja kuni 30 miinuskraadini langenud ilmaga, on tekitanud palju skepsist, ütlevad eksperdid, et teoreetiliselt on see võimalik.

Uppsala ülikooli toitumisprofessor Tommy Cederholm ütles Aftonbladetile, et 60 päeva peetakse maksimaalseks ajaks, mida inimene vee olemasolul, kuid ilma toiduta vastu suudab pidada. Ta juhtis tähelepanu Bobby Sandsi juhtumile. Sands oli Põhja-Iiri poliitvang, kes suri 1981. aastal pärast 66 päeva kestnud näljastreiki.

«Elada üle enam kui 60 päeva (ilma toiduta) on ebatõenäoline, kuid külmade temperatuuridega võivad ainevahetus ja energia kasutamine kahaneda,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles