ÜRO paneb ELile süüks põgenike kallal vägivallatsemise sallimist piiridel

Postimees
Copy
Väidetavalt Kreekast tagasi merele saadetud migrandid mullu aprillis Türgi rannikul Ayvalıki piirkonnas.
Väidetavalt Kreekast tagasi merele saadetud migrandid mullu aprillis Türgi rannikul Ayvalıki piirkonnas. Foto: Erdem Sahin/Epa/Scanpix

Euroopa Liidu piiridel üha ulatuslikumalt põgenike ja migrantide vastu kasutatav vägivald ning varjupaika otsivate inimeste ebaseaduslikult jõuga tagasi sundimine on muutumas võimude silma kinni pigistamise tõttu uueks normaalsuseks, hoiatas eile ÜRO pagulaste ülemvolinik Filippo Grandi.

«Vägivallast, väärkohtlemisest ja tagasi sundimisest teatatakse endiselt regulaarselt mitmest sisenemispunktist maa- ja merepiiridel nii Euroopa Liidu sees kui ka kaugemal hoolimata sellest, et niisuguste tavade lõpetamisele on korduvalt kutsunud ÜRO ametid, nende seas ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Amet (UNHCR), valitsustevahelised organisatsioonid ja valitsusvälised ühendused,» ütles Grandi eile avalikustatud teates.

Grandi tõi eraldi välja olukorra Kreekas, mille maismaa- ja merepiirilt on UNHCR saanud alates 2020. aastast ligi 540 teadet inimeste mitteametlikust tagasisaatmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles