AK INTERVJUU ⟩ Esko Aho: Nõukogude Liidu kokkukukkumine oli suurim üllatus

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Soome endine peaminister Esko Aho esitles Tallinnas oma eesti keeles ilmunud raamatut «1991. Mustade luikede aasta».
Soome endine peaminister Esko Aho esitles Tallinnas oma eesti keeles ilmunud raamatut «1991. Mustade luikede aasta». Foto: Remo Tõnismäe

Oma raamatu «1991. Mustade luikede aasta» eestikeelset tõlget Tallinnas esitlenud Soome endine peaminister Esko Aho ütleb, et 1991. aasta nn mustadest luikedest oli suurim üllatus Nõukogude Liidu kokkukukkumine. Praeguses julgeolekukriisis ei oska ta lahendust näha, sest kompromissi leidmine on üsna raske.

Esimesena täiesti loogiline küsimus: miks see raamat ja miks praegu?

See avaldati soome keeles juba poolteist aastat tagasi ja põhjus oli selles, et 30 aasta tagused sündmused paistavad vähe teistsugustena võrreldes ajaga, kui need aset leidsid. Ja ma soovisin ise kirjeldada, mis siis juhtus ja rääkida seda teistele.

Raamat algas pealkirjast. Räägin sellest ka raamatus. Kõigepealt mõtlesin raamatule välja pealkirja, mis on üsna tavatu. Tavaliselt mõeldakse raamatule pealkiri välja viimasena, aga siin oli vastupidi.

Te räägite raamatus üsna palju Eestist. Lühidalt: miks see raamat võiks olla tähtis ka eestlastele?

Eestlased on kindlasti Soomet lähedalt jälginud. Ja ka Nõukogude Liidu sündmused, mida kirjeldan üsna palju vaadatuna Soome vaatevinklist, võiksid olla eestlastele huvitavad. Ehkki see on muidugi ka dramaatiline osa Eesti enda lähiajaloost. See on üks põhjus.

Teine põhjus on, et kuna tähelepanu läheb igapäevastele askeldustele, on ajaloo pika joone mõistmine ja tõlgendamine minu meelest ääretult tähtis. Ja ma üritangi anda oma raamatus kirjeldust pika joone kohta ning usun ja loodan, et eestlastel on selle vastu huvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles