USA ja Prantsusmaa taunisid Wagneri vägivalda Kesk-Aafrika Vabariigis

Copy
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto on illustratiivne.
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto on illustratiivne. Foto: Carlo Allegri / Reuters / Scanpix

USA ja Prantsusmaa mõistsid teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogus hukka Vene erasõjafirma Wagner vägivalla, seal hulgas tsiviilisikute tapmise Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV).

«Aigbandos tapeti jaanuari keskpaigas üle tosina tsiviilisiku. Tunnistused olid selgesõnalised: inimesi hukkasid Wagneri palgasõdurid,» ütles Prantsuse suursaadik ÜRO-s Nicolas de Riviere. Ta märkis, et Wagner on KAVis ainus, kes tegutseb karistamatult.

«Hiljem paigaldasid palgasõdurid miine küla ümber, et takistada MINUSCA-l asja uurida,» ütles De Riviere, viidates ÜRO rahuvalvemissioonile KAVis.

«Vägivald on süstemaatiline, tahtlik, osa meetodist, mille eesmärk on tekitada hirmu kontrollimaks teatud alasid ja teenida kasumit,» lisas ta.

USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield ütles, et Ühendriigid on sügavalt mures teadete pärast, et KAVi relvajõud ja Wagneri liikmed jätkavad peamiselt moslemikogukondade sihikule võtmist oma sõjalistes operatsioonides.

Tema sõnul teatasid usaldusväärsed allikad, et Wagneri liikmed tapsid Aigbandos üle 30 relvitu tsiviilisiku ning umbes 20 juhul oli tegemist hukkamis-stiilis tapmisega.

Hiljutises raportis viitas ÜRO peasekretär António Guterres operatsioonile, mille KAV-i sõjavägi ja Vene palgasõdurid korraldasid 16.-18. jaanuarini Aigbandos väidetavate mässuliste vastu. Surma sai 17 tsiviilisikut.

Vene diplomaat ÜRO-s Anna Estignejeva tõrjus teisipäeval neid süüdistusi.

Moskva väitel ei ole neil sidemeid Wagneriga ning tunnistab ainult «Vene instruktorite» viibimist KAV-is osana kokkuleppest Banguiga.

Estignejeva nimetas süüdistusi katseteks diskrediteerida selles riigis tegutsevaid Vene spetsialiste ning mõistis hukka «hüsteerilised kampaaniad», mille eesmärgiks on takistada suveräänsetel riikidel ise valida, kellega nad koostööd teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles