Liibanon nurjas kolm Islamiriigi kavandatud pommirünnakut

Copy
Liibanoni siseminister Bassam Mawlawi.
Liibanoni siseminister Bassam Mawlawi. Foto: WAEL HAMZEH / EPA / SCANPIX

Liibanon suutis nurjata kolm pommiplahvatust, millega äärmusrühmitus Islamiriik kavatses rünnata šiiitide pühakodasid pealinna Beiruti lõunapoolsetes eeslinnades, teatas siseministeerium kolmapäeval.

«Kolme eri sihtmärki pidi rünnatama samal ajal,» ütles ministeerium.

Siseminister Bassam Mawlawi hinnangul oleksid plahvatused toonud kaasa palju inimohvreid.

Liibanoni sisejulgeolekujõud (ISF) ütlesid, et pommivandenõu juhised tulid IS-i operatiivjuhilt Ain al-Hilweh' palestiina põgenikelaagris, kes on ühenduses rühmituse liikmetega Süürias.

Juhtnöörid anti üle ISF-i salaagendile, kel oli õnnestunud imbuda IS-i võrgustikesse Liibanonis.

Agent sai 7. veebruaril korralduse valmistada ette rünnakud Al-Laylaki linnaosa šiiade pühamus, Haret Hreiki Imaam al-Kazemi kompleksis ja Beiruti Ouzai eeslinna Al-Nasseri mošees.

Talle anti kolm pommivesti ja muid relvi ning kästi 16. veebruaril rünnak läbi viia.

Beiruti lõunapoolsetes eeslinnades, mis on šiialiikumise Hizbollah tugipunkt, oli 2013. ja 2014. aastal pommiplahvatuste laine, mille korraldasid Al-Qaedaga seotud võitlejad kättemaksuks Hizbollah sekkumise eest Süüria kodusõtta Damaskuse valitsuse poolel.

ISF-i andmetel oli kavandatud rünnak mõeldud austusavaldusena IS-i tapetud liidrile Ibrahim al-Hashimi al-Qurashile, kes suri jaanuaris USA rünnakus tema kodule mässuliste valduses olevas Loode-Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles