Leedu president kuulutas Ukraina sõja tõttu välja eriolukorra (2)

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda.
Leedu president Gitanas Nausėda. Foto: Hennadii Minchenko/SIPA/Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda kuulutas pärast Vene vägede sissetungi Ukrainasse täna riigis välja eriolukorra. President ütles pärast riikliku kaitsenõukogu koosolekut, et eeldatavasti kiidab parlament eriolukorra tänasel erakorralisel istungil heaks.

«Olukord nõuab järelemõtlemist ning president langetab tõenäoliselt otsuse kuulutada välja eriolukord, mis nõuab seimi kokkukutsumist,» ütles peaminister Ingrida Šimonytė varem avalik-õiguslikule ringhäälingule LRT.

Šimonytė sõnul on Venemaa sisuliselt Ukrainale sõja kuulutanud.

«Hoolimata sellest, mida härra Putin ütles, mis tundub olevat eelnevalt salvestatud sõnum mingist erioperatsioonist Donbassis, võib tegelikult toimuvat minu arvates nimetada täiemahuliseks sõjaliseks invasiooniks,» ütles Leedu peaminister.

Šimonytė sõnul on nüüd tähtis, et Lääs säilitaks ühtsuse, mida on demonstreeritud sestpeale, kui Kreml hakkas ultimaatumeid esitama.

«Me peame pidama kõnelusi diplomaatilise, poliitilise ja majandusliku surve üle Kremli režiimile, aga toetama ka Ukrainat.»

Putin teatas ööl vastu neljapäeva sõjaväe erioperatsioonist Ukrainas kaitsmaks Kremli-meelseid separatiste ning «demilitariseerimaks ja denatsifitseerimaks» läänenaaber. Varsti pärast seda kõlasid Kiievis ja mitmes teises linnas plahvatused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles