Iraan: tuumaleppe sõlmimiseks on vaja Lääne otsust

Copy
Iraani tuumakõnelused Viinis. Foto on illustratiivne.
Iraani tuumakõnelused Viinis. Foto on illustratiivne. Foto: ELi delegatsioon Viinis/EEAS/Handout via REUTERS/ Scanpix

Iraani tuumakõneluste pealäbirääkija ütles neljapäeval, et lääneriigid peavad langetama vajalikud otsused jõudmaks Viinis 2015. aasta tuumaleppe taaselustamises kokkuleppele.

«Ükskõik kui lähedal me finišijoonele oleme, ei ole veel kindel, et me selle ka ületame,» ütles Ali Bagheri Twitteris teel Teherani kõneluste üle konsulteerima.

Iraani sõnul on tuumakõnelused jõudnud otsustavasse faasi.

«Et selle tööga lõpule jõuda, peavad Lääne pooled langetama teatud otsused,» lisas Bagheri neid täpsemalt nimetamata.

Bagheri välkvisiit Teherani sattus ajale, mil Vene väed ründasid Ukrainat, mis võib tähelepanu tuumakõnelustelt kõrvale juhtida ja 10 kuud kestnud läbirääkimistele karuteene teha.

Samal ajal kui Bagheri Viinist lahkus, saabus Iraani meedia teatel sinna Iraani aatomienergiaorganisatsiooni asedirektor ja kõneisik Behrouz Kamalvandi, et pidada konsultatsioone Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA).

Kõnelustest 2015. aasta Iraani tuumaleppe taastamise üle võtavad Iraani kõrval osa Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa. USA osaleb kaudselt.

Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian ütles kolmapäeval, et läbirääkimised tuumaleppe taaselustamiseks on jõudnud kriitilisse faasi, mille käigus tuleb veel lahendada mõned võtmeküsimused.

«Loodame, et mõned tundlikud ja olulised läbirääkimistel alles jäänud küsimused saavad lähipäevil läänepoolse reaalse lahenduse,» ütles minister

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles