Türgi laev sai Odessa sadama lähistel pommitabamuse, kuid jäi pinnale

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Türgi omanduses kaubalaev Yasa Jupiter sai Venemaa Ukraina vastases rünnakus pommitabamuse, kuid suutis oma käiguga teekonda jätkata
Türgi omanduses kaubalaev Yasa Jupiter sai Venemaa Ukraina vastases rünnakus pommitabamuse, kuid suutis oma käiguga teekonda jätkata Foto: marinetraffic.com

Marshalli saarte lipu all seilav Türgi puistlastilaev Yasa Jupiter sai Odessa sadama lähistel pommitabamuse, kuid suutis omal jõul teekonda jätkata ning abipalvet välja ei saatnud. Inimesed vigastada ei saanud. 

Ankara kinnitas Reutersile, et Türgi ettevõttele kuuluv kaubalaev Yasa Jupiter sai neljapäeval pommitabamuse Odessa sadama reidil. Türgi merenduse keskdirektoraat teatas, et laeval ei olnud inimohvreid ning alus suutis jätkata omal jõul teekonda Rumeenia vete poole. 

Marshalli saared ega Türgi pole laeva pihtasaamise kohta seni teadaolevalt ametlikku seisukohta võtnud. Siiski on tegemist on tegemist märgilise juhtumiga, kuna laevad loetakse selle riigi territooriumiks, mille lipu all nad seilavad ning kuni vastavad riigid ei ole sõjategevuses osalised, ei ole nende ründamine lubatud. 

Laevade satelliitjälgimissüsteemi AIS veebilehelt Marinetraffic.com on näha, et pärast lahkumist Hersoni piirkonnas asuvast Mikolajevi sadamast liikus laev Odessa ja Tšernomorski sadamate eest lõuna poole, kus sai 24. veebruari ööl pommitabamuse. Seejärel sooritas laev rea manöövreid peaaegu samal positsioonil ning jätkas siis teekonda Konstantsa poole Rumeenias. Neljapäeva õhtupoolikuks oli Yasa Jupiter jõudnud Rumeenia territoriaalvetesse. 

Kinnitatud fotosid sündmusest ei ole avaldatud, sotsiaalmeedias levivatelt piltidelt on näha purustatud aknaid ja segi paisatud kaptenisilda. Ka ei ole avaldatud, mis tüüpi oli ning kust pärines laeva tabanud laeng. 

Ligi 200 meetri pikkune ja 32 meetri laiune puistlastilaev Yasa Jupiter on ehitatud 2019. aastal ning selle kandevõime on 61 078 DWT. Laeva maksumuseks pakub Marinetraffic 25 miljonit dollarit, laeva lasti hulga ja maksumuse kohta ei ole infot avalikustatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles