Metsola: Ukrainas toimuvat on raske vaadata (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Europarlamendi president Roberta Metsola teel tänaõhtusele erakorralisele ülemkogule.
Europarlamendi president Roberta Metsola teel tänaõhtusele erakorralisele ülemkogule. Foto: John Thys / Scanpix

Praegu Brüsselis käiva erakorralise Euroopa Ülemkogu alguses osalenud europarlamendi president Roberta Metsola tunnistas oma äsja Brüsselis antud pressikonverentsi hakatuseks, et Ukrainas toimuvat on raske vaadata.
 

«President [Vladimir] Putin on vallandanud sõja Euroopas,» sõnas Metsola. «Täna peab ilmnema, et EL ja tema liikmed tegutsevad koos, et meil on poliitilist tahet Venemaale vastu hakata ja me ei jäta Ukrainat üksi.»

«On fakt, et meie ei provotseerinud ega alustanud uut sõda oma kontinendil,» rõhutas Metsola.

Kui Metsolalt uuriti, kas ta on pigem nende ELi riikide poolel, kes arvavad, et nüüd on käes aeg nuhelda Venemaad maksimaalsete sanktsioonidega, või pigem nende, kelle arvates tuleks midagi veel varuks jätta juhuks, kui Moskva käitumine peaks minema veel hullemaks, vastas ta: «Kõigi rahvusvaheliste õiguslike ja moraalsete reeglite rikkumise hind peab olema erakordne.»

«Europarlament on väga selgesõnaline: sanktsioonid peavad olema kiired ja tõsised ning miskit ei tohiks jätta puutumata,» sõnas Metsola.

Nüüd jätkub ülemkogu liikmesmaade liidrite osalusel. Kaalumisel on nii eelmanitud uued ja karmistatud sanktsioonid Venemaale kui ka viisid, kuidas EL saaks Ukrainat - ennekõike majandusliklt - aidata ja toetada. Eestit esindab ülemkogul peaminister Kaja Kallas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles