Iisrael püüab Ukraina kriisis tasakaalu hoida (1)

Copy
Ukrainat toetavad inimesed avaldavad sõja vastu meelt Venemaa saatkonna juures Tel Avivis.
Ukrainat toetavad inimesed avaldavad sõja vastu meelt Venemaa saatkonna juures Tel Avivis. Foto: ABIR SULTAN / EPA / Scanpix

Iisrael, mille vankumatu liitlane on USA ja mille miljonil kodanikul sidemed endise Nõukogude Liiduga, püüab Ukraina kriisis tasakaalu hoida.

Tel Avivist lõunasse jäävas Bat Yami linnas, kus elab palju Vene ja Ukraina juurtega juute, tekitas Venemaa sissetung Ukrainasse neljapäeval šoki ja mure sugulaste pärast.

«Ma ei oodanud seda, kui ma oma vanematelt (Ukrainast) sõnumi sain,» ütles Natalia Kogan, kes töötab ostukeskuses, kus poeriiulil seisavad kõrvuti Ukraina ja Vene õlle pudelid.

Kaheksa-aastaselt Venemaalt lahkunud 33-aastane Max ütles AFPle, et mõistab Vene presidendi Vladimir Putini muret Ukraina soovi pärast NATOga liituda. «Aga see ei õigusta sissetungi,» lisas ta.

«Kõige masendavam on see, et kannatavad tavalised inimesed,» ütles Max, kelle sõnul ei ole Iiraelis venelaste ja ukrainlaste vahel pingeid.

Tema soovib, et Iisrael hoiduks poolt valimast ja keskenduks tsiviilelanike abistamisele ning evakueeriks Ukrainast juudid, kes tahavad lahkuda. «Mida muud Iisrael teha saab?»

Bat Yamis kõlanud neutraliteedisoovitused vastavad ka Iisraeli ametlikele seisukohtadele, mida ilmutati neljapäeval pärast seda, kui Vene president Vladimir Putin andis käsu sissetungiks Ukrainasse.

Michael Oren, endine Iisraeli suursaadik Washingtonis ütles AFP-le, et peaminister Naftali Bennetti valitsust kutsutakse ilmselt üha tungivamalt toetama lääneriikide ja USA püüdeid Moskvat sanktsioonide ja isolatsiooniga mõjutada.

«See oleks järelemõtlematu,» ütles Oren, kes on pidanud kõrgeid välispoliitikaameteid mitmes Iisraeli valitsuses. «Iisrael on mõistnud hukka Ukraina suveräänsuse rikkumise, aga me ei tohi lasta silmist fakti, et meie põhjapiiri taga on Vene sõjavägi,» ütles ta, viidates Venemaa kohalolekule Süürias alates 2015. aastast. «See on riikliku julgeoleku küsimus.»

Orsen tuletas meelde Iisraeli teravaid suhteid endise Nõukogude Liiduga, kus külma sõja ajal juute taga kiusati. Suurt juudi kogukonda Venemaal ei tohi unustada, rõhutas ta. «Me ei saa minna tagasi olukorda, kus Iisraelil ei ole nendega ühendust. See peab olema prioriteet.»

Välisminister Yair Lapid mõistis esimeses kommentaaris pärast Ukraina ründamise algust Venemaa sissetungi hukka kui rahvusvahelise korra tõsise rikkumise, kuid rõhutas ka, et Iisraelil on sügavad, pikaajalised ja head suhted nii Venemaa kui Ukrainaga. «Mõlemas riigis on sadu tuhandeid juute. Me peame mõtlema eeskätt nende julgeoleku ja ohutuse säilitamisele,» ütles Lapin.

Immigratsiooniminister Pnina Tamano-Shata ütles neljapäeval, et Iisrael on valmis võtma Ukrainast vastu sadu juudi immigrante.

Teine endine Iisraeli saadik Washingtonis Itamar Rabinovich ütles AFP-le, et võrreldes otsese vaenulikkusega külma sõja ajal on olukord Iisraeli diplomaatia jaoks Putini Venemaal paranenud, muu hulgas lubatakse tihedamaid sidemeid Venemaa juutidega.

Tel Avivis Moshe Dayani Lähis-Ida ja Aafrika uuringute keskuses töötav Rabinovich rõhutas, et suhted Washingtoniga on ja jäävad alati esikohale.

Aga Venemaa on lasknud Iisraelil pidada Süürias sõda Iraani vastu ning takistanud Teherani Süürias oma huve edendamast, ehkki ta toetab Damaskuse režiimi, lisas ta.

Iisrael ei tohiks seada ohtu seda õrna tasakaalu suhetes Venemaaga, ütles Rabinovich.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles