KOHALIK VAADE Läti leevendas Vene saatkonna ees protestijate jaoks koroonapiiranguid

Sabīne Bērziņa
, ajakirjanik, Riia
Copy
Meeleavaldus Venemaa saatkonna ees Riias eile õhtul. Täna toimub seal samas Ukraina toetuseks kontsert.
Meeleavaldus Venemaa saatkonna ees Riias eile õhtul. Täna toimub seal samas Ukraina toetuseks kontsert. Foto: Sabine Berzina

Vastusena Venemaa sissetungile otsustas Läti valitsus leevendada mõningaid koroonapiiranguid, et inimesed saaks koguneda meelt avaldama. Samuti teatasid võimud, et Läti on valmis vastu võtma kuni kümme tuhat Ukraina põgeniku ja majutama nad hotellidesse.

Eile õhtul kogunes meeleavaldusele Venemaa saatkonna juures Riias Kronvalda pargis mõnisada inimest. Nad hoidsid Ukraina lippe, väljendasid pahameelt Kremili tegevuse suhtes ja hõikusid: «Slava Ukraini!»

Kogunemine sai toimuda ainult tänu sellele, et mõni tund varem leevendas valitsus Covid-19 leviku tõkestamiseks mõeldud kogunemispiiranguid, lubades erandina meelt avaldada kuni 3000 inimesel.

Rinkēvičsi hinnangul oleks Läti enda kehtestatud sanktsioonid ebatõhusad, kuid ühiskonna, ettevõtete ja kunstnike keeldumine koostööst Venemaaga saadab niigi tugeva sõnumi.

Politseil paluti eirata autojuhte, kes Riia kesklinnas Venemaa saatkonnast möödudes lasid valjut signaali, lausus siseminister Marija Golubeva Twitteris.

Kronvalda pargis peaks täna toimuma Ukraina toetuseks vabaõhukontsert, millest võtavad osa muusikud, koorid ja tantsurühmad.

Lisaks kogunemispiirangu leevendamisele otsustas Läti valitsus kiita heaks plaani võtta vastu kuni 10 000 Ukraina põgenikku. Golubeva sõnul pakutaks neile peavarju hotellides, külalistemajades, kuid võimalusel ka nende enda pere ja sõprade juures.

Tuleval nädalal kiidetakse Lätis ilmselt heaks ka seadus, mis lubab ukrainlastel riigis töötada.

Välisminister Edgars Rinkēvičs teatas, et Läti suursaadik Moskvas Māris Riekstiņš kutsutakse konsultatsioonideks Riiasse. Samuti ei väljastata Venemaa kodanikele enam viisasid, kui just pole tegemist humanitaarkaalutlustega.

Täna päeval peetud pressikonverentsil ütles Rinkēvičs, et Euroopa Liit peaks tugevdama sanktsioone Venemaa suhtes ja laiendama neid ka Valgevenele.

Tema hinnangul oleks Läti enda kehtestatud sanktsioonid ebatõhusad, kuid ühiskonna, ettevõtete ja kunstnike keeldumine koostööst Venemaaga saadab niigi tugeva sõnumi.

Mõned näited viimasest on juba saanud avalikuks. Läti rahvuslik ooperi- ja balletiteater teatas sotsiaalmeedias, et nad ei luba enam lavale artiste, kes avalikult ja selgelt ei mõista hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse. Lisaks kavatseb ooperi orkester enne iga üritust mängida Ukraina hümni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles