Eesti organisatsioon abistab Kiievi lastekodulaste evakueerimist (1)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Lapsed, keda Ukrainast Poolasse evakueeritakse.
Lapsed, keda Ukrainast Poolasse evakueeritakse. Foto: Erakogu

Eesti MTÜ Igale Lapsele Pere abistab Ukrainast evakueeritud lastekodulapsi. «Me ei saa midagi suurt teha, aga neid me saame toetada, keda me teame.»

Jane Snaith.
Jane Snaith. Foto: Tairo Lutter

Hooldusvanem ja kasuvanemate tugiorganisatsiooni MTÜ Igale Lapsele Pere eestvedaja Jane Snaith rääkis, et eile saadeti 10-15 Sunshine lastekodu/rehabilitatsioonikeskuse last Poola piiri poole, et leida neile seal ajutine kodu. 

Sunshine laste rehabilitatsioonikeskus asub Kiievist umbes kümne kilomeetri kaugusel ning seal elavad tänavalapsed, kellel puudub vanemlik hoolitsus.

Kodu eestvedaja on Marek Wnuk, kellega MTÜ Igale Lapsele Pere on aastaid seotud olnud. «Samuti on see traumapedagoogika keskus meid toetanud oma koolituste ja kirjandusega, mida oleme eesti keeldegi tõlkinud,» rääkis Snaith.

Piiri ääres on lapsi ning nende meessoost saatjaid tabanud hulga probleeme. Snaith vahendas, et reedel kella nelja paiku õhtul pidid kõik õhutõrje häire tõttu kaevikutesse varjuma. Lisaks ei ole veel kindel, kas laste kasvatajad üle piiri lubatakse, kuna meesterahvaid vanuses 18-60 ei taheta hea meelega Ukrainast minema lasta.

Lastekodulaps, keda Ukrainast Poolasse evakueeritakse.
Lastekodulaps, keda Ukrainast Poolasse evakueeritakse. Foto: Erakogu

Snaith sõnas, et Eesti MTÜ toetas Sunshine lastekodu 1500 euroga, toetusi on saatnud mitmed teisedki. «Eestisse selle konkreetse lastekodu lapsi tõenäoliselt ei tooda, küll aga on mitmed meie MTÜ liikmed teatanud, et on nõus lastele, kes Ukrainast Eestisse tuuakse, peavarju pakkuma,» sõnas Snaith.

«Me ei saa midagi suurt teha, aga neid me saame toetada, keda me teame.»

Kuidas lapsi aidata saab?

MTÜ Igale Lapsele Pere

Swedbank EE352200221053883600

LHV pank EE327700771002537981

Selgitusse «Ukraina lapsed»

MTÜ Igale Lapsele Pere kinnitab, et kasutavad raha ainult konkreetse lastekodu laste jaoks, et nende tundmatus tulevikus olevad vajadused saaks kaetud.

«Neil lastel pole toimetulevaid vanemaid, kes neid kataks ja lohutaks ja varjaks nii palju kui selles olukorras üldse on võimalik, Sunshine keskus on 15 aastat tegutsenud heategevuslik ravikodu-kompetentsikeskus, mis on edendanud palju traumateadlikkust Ukrainas, Moldovas ja mujalgi riikides.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles