Peskov: Putin tegi Zelenskõi avaldusega seoses ettepaneku läbirääkimisteks (11)

Copy
Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.
Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov. Foto: Sergey Kuneev/Sputnik/Scanpix

Moskva andis täna Minskis Ukraina poolele üle ettepanekud seoses Kiievi väidetavalt väljendatud valmisolekuga arutada Ukraina neutraalset staatust, ütles Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

"Te teate, et täna tegi president Zelenskõi avalduse valmisolekust arutada Ukraina neutraalset staatust. See oli üks väga olulisi tingimusi lahendamaks Ukraina kriisi, millest president (Vladimir) Putin rääkis," ütles Peskov ja lisas, et see tingimus oli aluseks eesmärgile, mida sõjalise operatsiooniga taotletakse.

"President Putin tegi Zelenskõi ettepaneku kontekstis ettepaneku sellised kõnelused korraldada," jätkas Peskov.

"Me edastasime ukrainlastele ettepaneku korraldada sellised läbirääkimised Minskis," ütles Peskov.

Peskovi sõnul helistas Putin kohe Valgevene presidendile (Aleksandr) Lukašenkole ja leppis kokku, et Valgevene pool ja president teevad kõik, et kõige paremini delegatsioonide saabumist ja mis eriti tähtis, nende turvalisust korraldada.

"Venemaa poolel moodustati presidendi nimel kohe delegatsioon kaitseministeeriumi, välisministeeriumi ja presidendi administratsiooni esindajatest," märkis ta.

Peskovi sõnul edastati see info ukrainlastele, kes olevat väljendanud soovi teha seda hoopis Varssavis, seejärel aga jätnud side sootuks katki ja võtnud pausi, mis nüüd "on väldanud juba päris pikka aega".

Valgevene välisministeeriumi pressiesindaja sõnul on Minsk valmis tegema kõik endast oleneva, et Ukrainas rahu saavutada.

"Oleme alati rääkinud oma valmisolekust teha kõik võimaliku rahu loomiseks Ukrainas, et peatada verevalamine slaavi vennasrahvaste vahel. Valgevene on alati seisnud selle eest, et kõik küsimused lahendatakse diplomaatiliste vahendite ja läbirääkimiste teel," ütles pressiesindaja Anatoli Glaz.

"Praeguses olukorras käskis jumal ise teha kõik, mis võimalik. Selles osas oleme poolte kokkuleppele jõudmise korral valmis osutama igasugust abi ja tegema kõik endast oleneva," ütles Glaz.

Samas märkis Vene välisministeeriumi esindaja reede õhtul, et "demilitariseerimiseta" ja "denatsifitseerimiseta" sellistel läbirääkimistel tulemust oleks.

"Ilma demilitariseerimise ja denatsifitseerimiseta on kontaktid kindlasti kasutud. Seetõttu kordan seda, mida Venemaa juhtkond juba ütles: eesmärgid on määratletud, operatsioon viiakse ellu," ütles ta telekanalis Pervõi

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles