FOTOD ⟩ Grusiinid protestisid Venemaa sissetungi vastu Ukrainasse

Copy
Meeleavaldus Ukraina toetuseks Thbilisis.
Meeleavaldus Ukraina toetuseks Thbilisis. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Scanpix

Gruusia pealinnas Thbilisis kogunes reedel umbes 30 000 inimest avaldama solidaarsust Ukrainaga.

Vene president Vladimir Putin saatis neljapäeval oma väed Ukraina kallale ja reedel jõudsid need pealinna Kiievisse.

Kümneid elusid nõudnud sõda meenutas grusiinidele Venemaa agressiooni nende territooriumile 2008. aastal.

Grusiinid protestisid Venemaa sissetungi vastu Ukrainasse. 
Grusiinid protestisid Venemaa sissetungi vastu Ukrainasse. Foto: VANO SHLAMOV

Reede õhtul täitsid meeleavaldajad Thbilisi peatänava, lehvitades Ukraina ja Gruusia lippe ning lauldes mõlema riigi hümni.

«Me tunneme ukrainlastele kaasa, võib-olla rohkem kui teised riigid, sest oleme oma pinnal näinud Venemaa barbaarset agressiooni,» ütles 32-aastane taksojuht Niko Tvauri AFP-le.

55-aastane prantsuse keele õpetaja Meri Tordia ütles: «Ukrainlased, grusiinid, kogu maailm peavad vastu seisma Putinile, kes tahab taastada Nõukogude Liitu. Ukraina veritseb ja maailm lihtsalt vaatab ja räägib sanktsioonidest, mis ei saa Putinit peatada,» ütles ta nutma puhkedes.

Gruusia president Salome Zurabišvili on väljendanud solidaarsust Ukrainaga ja kutsunud Venemaad üles lõpetama vaenutegevus, mis tema sõnul «šokeeris Gruusia riiki».

Peaminister Iraagi Garibašvili tekitas aga reedel nördimust, teatades, et Thbilisi «ei ühine» majandus- ja finantssanktsioonidega, mille Lääs Venemaale invasiooni eest kehtestas.

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian ütles reedel, et Prantsusmaa on «mures» Venemaa võimaliku sõjalise pealetungi pärast Gruusia ja Moldova vastu.

Grusiinid protestisid Venemaa sissetungi vastu Ukrainasse
Grusiinid protestisid Venemaa sissetungi vastu Ukrainasse Foto: VANO SHLAMOV

2008. aasta augustis alustas Venemaa maismaarünnakut oma separatistlikus Lõuna-Osseetia piirkonnas venemeelsete relvarühmitustega võitleva Gruusia vastu.

Lahingud lõppesid kõigest viis päeva pärast Euroopa Liidu vahendatud relvarahu, kuid nõudsid enam kui 700 inimelu ja jättis koduta kümned tuhanded etnilised grusiinid.

Pärast Gruusia jagamise kaasa toonud sõda tunnustas Venemaa Lõuna-Osseetiat ja teist separatistlikku piirkonda Abhaasiat iseseisvate riikidena ning paigutas sinna alaliselt oma väed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles