VIDEO JA GALERII ⟩ Ekspresident Porošenko: siin ei võitle me mitte ainult Ukraina, vaid ka Eesti tuleviku nimel (39)

Copy

Ekspresident Petro Porošenko (56), kuulivest seljas, valmis võitluseks, andis laupäeval improviseeritud pressikonverentsi Vene vägede poolt piiratavas Kiievis vaid mõne ­kilomeetri kaugusel vaenlasest. 

Kui taevakanalid CNN ja Sky News tegid intervjuud, milles 2019. aasta presidendivalimistel Zelenskõile alla jäänud Porošenko ei välistanud ka viimset võitlust elu ja surma peale, Skype’i vahendusel, siis Postimees oli kohal oma kaamera ja mikrofoniga. See ei jäänud Porošenkole märkamata ja andis talle võimaluse pöörduda otse ka eestlaste poole.

Kuidas on president Zelenskõi teie hinnangul seni olukorda hallata​ suutnud?

Ma arvan, et see on absoluutselt vale küsimus. Minu arvates teevad kõik ukrainlased oma parima, et kaitsta meie maad, meie riiki, meie Euroopa tulevikku ja meie rahvast. Mina teen kõik, mida ma suudan. Tõenäoliselt tema (Zelenskõi – toim) teeb kõik, mida tema suudab. Kuid praegu on meil kahtlemata vaid üks vaenlane ja see vaenlane on Putin.

Kogu maailma ­inimesed on meie sõbrad. Me peaksime demonstreerima ühtsust – nii ühtsust riigi sees kui ka ühtsust maailmas, et kaitsta meie elu ja riike, et kaitsta globaalset turvalisust. See on väga tähtis. Ma arvan, et mitte ühelgi Eesti inimesel pole kahtlust, et siin ei võitle me mitte ainult oma vabaduse, demokraatia, riigi ja mulla nimel, vaid ka Eesti tuleviku nimel. Me peame väga lugu Eesti inimeste tugevast ja usaldusväärsest positsioonist solidaarsuses Ukrainaga.

Mõned ärimehed on riigist lahkunud. Mida te neile ütlete?

Mitte midagi. See on igaühe isiklik otsus. Mõned arvavad, et riigi surmaohu ajal on nende koht välismaal. Mõned arvavad, et nende koht on kahe kilomeetri kaugusel Vene vägedest. See on ajalooline moment igaühe jaoks, terve riigi jaoks. Kõik jäävad mäletama, kuidas käitud sina sel ajahetkel – ja see ei käi mitte ainult sinu, vaid ka su laste ning lastelaste kohta, kes küsivad: «Isa, mida sina ­Vene agressiooni ajal tegid?» Sul peaks olema midagi, mida oma lastele vastata.

Kas teie pojad võitlevad oma riigi eest?

Meie, iga viimnegi Ukraina inimene, anname endast maksimumi, mida saame. Siia on viimase 72 tunni jooksul tulnud tuhandeid kiievlasi. Mitte ainult sõdureid, paljudel neist pole mingit militaarkogemust. Ja nad teevad endast parima. See on ääretult oluline töö, mida teeb meie diasporaa välismaal, see on ääretult oluline töö, mida teevad meie diplomaadid kogu maailmas. Ukrainal oleks väga keeruline, kui me oleksime üksinda. Seetõttu on Euroopa Liidu tugev hääl sanktsioonide, abi, sõjalise toetuse, luureinfo näol meile eluliselt tähtis.

Palun, palun, palun säilitage ühtsus ning looge kuratlikud tingimused Putinile tema agressiooni eest Ukraina vastu. See on ainus viis, kuidas agressiooni peatada. Survestage teda vägesid taanduma panema ning relvarahu sõlmima. See on meile väga oluline. Aitäh solidaarsuse eest!

Vaata ka Postimehe videoreportaaži laupäevahommikusest Kiievist!

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles