Vene meediaregulaator kutsus hoiduma sõnadest «invasioon» ja «rünnak»

Copy
Ukraina ründamise algusest teatav Wall Street Journal Los Angeleses.
Ukraina ründamise algusest teatav Wall Street Journal Los Angeleses. Foto: Frederic J. Brown/Scanpix

Vene meediajärelevalve amet Roskomnadzor (RKN) kutsus ajakirjandust eemaldama uudised ja artiklid, kus Moskva kallaletungi Ukrainale nimetatakse «rünnakuks, sissetungiks või sõjakuulutuseks». 

Roskomnadzor süüdistas rida sõltumatuid meediaväljaandeid, teiste seas telekanalit Dožd ja raadiojaama Ehho Moskvõ, «ebausaldusväärse ühiskondlikult olulise valeinfo levitamises» Ukraina linnade tulistamise ja tsiviilsurmade kohta.

RKN saatis kümnele Vene meediaväljaandele nõude eemaldada «valeinfo» nende relvajõudude tegevuse kohta Ukraina territooriumil ja alustas seoses nende tegevusega haldusjuurdlust. Amet hoiatas vastutuselevõtmise eest, mis võib tuua kaasa kuni viis miljonit rubla (ligi 53 000 eurot) trahvi.

Vene peaprokuratuuri nõudel saatis Roskomnadzor teate väljaannetele Ehho Moskvõ, InoSMI, Mediazona, New Times, Dožd, Svobodnaja Pressa, Krõm.Realii, Novaja Gazeta, Žurnalist, Lenizdat seoses «vajadusega piirata juurdepääsu ebausaldusväärsele teabele».

Teate kohaselt postitasid need väljaanded «usaldusväärsete sõnumite varjus ebausaldusväärset, sotsiaalselt olulist teavet», mis ameti kohaselt ei vasta tegelikkusele.

Viite kohaselt pidas Roskomnadzor silmas uudiseid Vene relvajõudude rünnakutest Ukraina linnadele ja tsiviilisikute hukkumisest selle tegevuse tagajärjel. Samuti peetakse silmas «materjale, milles käimasolevat operatsiooni nimetatakse rünnakuks, invasiooniks või sõja kuulutamiseks».

RKN alustas ka haldusjuurdlust nimetatud kanalite edastatud ebausaldusväärse ja avalikult olulise teabe levitamise kohta, milles süüdimõistmise korral on trahv viis miljonit rubla.

Teate kohaselt amet soovitab tungivalt, et toimetused kontrolliksid enne materjalide avaldamist nende autentsust vastavalt meediaseaduse artiklile 49. «Rõhutame, et just Venemaa ametlikel teabeallikatel on usaldusväärne ja ajakohane teave,» märkis amet oma avalduses.

RKN teatas 24. veebruaril, mil algas Vene vägede sissetung Ukrainasse, et «Venemaa meedia on kohustatud Ukraina territooriumil toimuvate sündmuste kajastamisel kasutama ainult Venemaa ametlikest allikatest pärinevat informatsiooni».

«Roskomnadzor teavitab meediat, infoallikaid, et oma materjalide ja väljaannete koostamisel erioperatsiooni läbiviimise kohta seoses olukorraga Luhanski Rahvavabariigis ja Donetski Rahvavabariigis on nad kohustatud kasutama neile laekunud teavet ja andmeid ainult ametlikest Venemaa allikatest,» seisis avalduses.

Aruande kohaselt on vaid nendel allikatel usaldusväärne ja ajakohane teave.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles