Mehhiko vanglavägivallas sai surma vähemalt 44 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko sõdurid patrullimas piirilinnas Ciudad Juarezis.
Mehhiko sõdurid patrullimas piirilinnas Ciudad Juarezis. Foto: Reuters / Scanpix

Mehhiko põhjaosas Monterrey linna lähistel sai üleeile vanglas vallandunud vägivallas surma vähemalt 44 ja põgenes 30 vangi, teatasid eile võimud.

Kokkupõrked valvurite ja vangide vahel puhkesid üleeile varahommikul, kui kinnipeetavad hakkasid süütama madratseid. Õhtuks oli olukord rahunenud ja võimud üritasid tuvastada surnukehi.

Viimastel andmetel peksid ja pussitasid üksteist surnuks Lahekartelli ja narkojõugu Zetas liikmed.

«Puhkenud märuli käigus õnnestus 30 vangist koosneval rühmal välja tungida ja põgeneda,» ütles Nuevo Leoni osariigikuberner Rodrigo Medina. Kuberneri informatsiooni kohaselt kuulusid kõik põgenikud kurikuulsasse uimastijõuku Zetas.

Medina lisas eilse pressikonverentsi lõpetuseks, et töölt on kõrvaldatud ja kuulatakse üle nelja kõrget vanglaametnikku ja 18 valvurit, keda kahtlustatakse massipõgenemisele kaasaaitamises.

Mõjukad narkokartellid võitlevad kontrolli üle salakaubateede pärast USA-Mehhiko piiril ning vastasseis kandub sageli vanglatesse, kus uimastisüüdistustega vangid jagavad konge tavaliste kurjategijatega.

Rivaalitsevate jõukude tülis ühes teises riigi põhjaosa vanglas hukkus jaanuaris 31 ja sai vigastada 13 inimest.

Mehhikos on umbes 50 000 inimest tapetud sestsaadik, kui president Felipe Calderon viie aasta eest narkokartellidele sõja kuulutas. Ülerahvastatud vanglates lokkab korruptsioon ja leiavad aset massilised põgenemised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles