IAEA kutsub kokku erakorralise koosoleku Ukraina kriisi arutamiseks

Copy
Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuuri peadirektor Rafael Grossi.
Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuuri peadirektor Rafael Grossi. Foto: MAX BRUCKER/Scanpix

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas täna, et kutsub järgmisel nädalal kokku oma nõukogu erakorralise koosoleku, et arutada hetkeolukorda Ukrainas.

Kohtumine leiab aset kolmapäeval kell 12 Eesti aja järgi IAEA Viini peakorteris.

Peadirektor Rafael Grossi on aktiivselt kontaktis kõigi seotud osapooltega, et tagada Ukraina tuumarajatiste ja -materjalide ohutus.

Ukrainal on neli aktiivset tuumaelektrijaama, aga ka hoidlad tuumajäätmete hoiustamiseks, neist üks Tšornobõlis, kus 1986. aastal leidis aset ajaloo karmim tuumakatastroof ning mis neljapäeval langes Vene vägede kontrolli alla.

Ukraina võimude kohaselt on piirkonnas seejärel kerkinud radiatsioonitase, ent IAEA kohaselt on see jätkuvalt madal ega kujuta endast ohtu.

Laupäeval tabas Vene mürsk ettevõtte Radon Kiievi filiaali radioaktiivsete jäätmete hoidlat, põhjustamata siiski dehermetiseerumist.

Sellele vaatamata tekib Grossi sõnul taoliste vahejuhtumitega äärmiselt suur risk, et radioaktiivset materjali sisaldavad hooned võivad saada konflikti kägius kannatada ning see võib potentsiaalselt kaasa tuua tõsiseid tagajärgi tervisele ja keskkonnale.

«Veelkord, kutsun viivitamatult ja jõuliselt kõiki osapooli hoiduma igasugusest sõjalisest või muust tegevusest, mis võiks ohtu seada nende hoonete ohutuse ja julgeoleku,» ütles ta.

Tagasi üles