Türgi võib piirata sõjalaevade liikumist läbi Bosporuse (1)

Copy
Venemaa laevad Dardanellides teel Mustale merele.
Venemaa laevad Dardanellides teel Mustale merele. Foto: AP/Scanpix

Türgi nimetas täna Venemaa rünnakuid Ukrainas ametlikult sõjaseisukorraks ning ütles, et rakendab rahvusvahelist lepet, mis annab Ankarale volitused piirata sõjalaevade liikumist läbi strateegiliste Dardanellide ja Bosporuse väina.

Ankara oli seni nimetanud Venemaa sissetungi Ukrainasse sõjaliseks operatsiooniks, kuid välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles telekanalile CNN Turk antud intervjuus: «See ei ole enam sõjaline operatsioon, vaid sõjaseisukord».

«Sel juhul, loomulikult, ükskõik kumb neist, see võib olla Venemaa või Ukraina, me rakendame Montreaux' lepet,» lisas ta.

1936. aastal Montreaux' konventsioon hõlmab laevade rahuaegset vaba liikumist läbi Dardanellide ja Bosporuse väina ning annab Türgile õiguse ohu korral blokeerida sõjalaevade liikumise.

Ukraina on ametlikult palunud Türgil sulgeda väinad Vene laevadele, millega blokeeritakse nende pääs Mustale merele. NATO-sse kuuluv Türgi, millel on olnud tihedad suhted nii Venemaa kui Ukrainaga, ei ole sellele taotlusele veel reageerinud.

Çavuşoğlu märkis, et Türgi ei saa takistada Vene ja Ukraina laevade pääsu Mustale merele vastavalt konventsiooni artiklile 19, mis lubab nende naasmise kodusadamatesse.

Ta hoiatas samas selle reegli rikkumise eest. «Me oleme korduvalt kutsunud diplomaatilisele lahendusele, kuid praegu on sõda reaalsus,» ütles president Recep Tayyip Erdoğani kõneisik Fahrettin Altun pühapäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles