Briti-Vene meediamogul lord Lebedev kutsub Putinit sõda lõpetama

Copy
Briti-Vene topeltkodakondsusega meediamogul lord Jevgeni Lebedev.
Briti-Vene topeltkodakondsusega meediamogul lord Jevgeni Lebedev. Foto: - / erinevad allikad / AFP / Scanpix

Briti ühe juhtiva ajalehe venelasest omanik kutsus esmaspäeval Vene presidenti Vladimir Putinit taanduma oma vägedega Ukrainast, et vältida edasist verevalamist ning sõda Euroopaga.

Briti-Vene topeltkodakondsusega ja aadlitiitlit kandev Jevgeni Lebedev ütles, et Euroopa on «järjekordse maailmasõja künnisel», ajal, mil maailm seisab silmitsi võimaliku tuumakatastroofiga.

Oma tasuta jagatavas tabloidlehes London Evening Standard avaldatud avalikus kirjas Putinile ütles Lebedev, et palub viimast kasutada esmaspäeval peetavaid kõnelusi võimaluseks lõpetada see kohutav konflikt Ukrainas.

«Kui Vene kodanik, palun ma teid peatada venelased, kes tapavad oma ukraina vendi ja õdesid,» ütles ta.

«Kui Briti kodanik, palun ma teid päästa Euroopa sõjast. Kui Vene patrioot, palun, et te väldiksite täiendavalt noorte vene sõdurite tarbetut suremist,» kirjutas ta. «Maailmakodanikuna palun teil päästa maailm hävingust.»

Lord Lebedev on endisest KGB ohvitserist oligarhiks saanud Aleksander Lebedevi poeg ning Briti lordidekoja liige.

Peaminister Boris Johnson andis talle eluaegse seisuse parlamendi ülemkotta ning tiitli parun Lebedev, Londoni Richmond-upon-Thames'i linnaosas asuva Hamptoni ja Venemaa Föderatsiooni Siberi parun.

Lebedev toetas Johnsonit viimase ametiajal Londoni linnapeana.

Ent Johnsoni suhe meediamoguli ning tema isaga, kes on Kremli terav kriitik, on tõstatanud rea julgeolekualaseid riske.

Ajal, mil Johnson oli välisminister, võttis ta 2018. aastal osa Jevgeni Lebedevi Itaalia villas aset leidnud peost, kuhu ta oma turvameeskonda kaasa ei võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles