USA ja Kanada keelustasid kõik ülekanded Venemaa keskpangaga

Copy
Vene keskpanga peahoone Moskvas.
Vene keskpanga peahoone Moskvas. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Ühendriigid ja Kanada keelustasid esmaspäeval otsekohe kõik Venemaa keskpangaga tehtavad ülekanded enneolematu sanktsioonimeetmena, mille eesmärk on karistada riiki selle sissetungi eest Ukrainasse.

Nii need kui varem Euroopa liitlaste kohaldatud sanktsioonid muudavad tunduvalt keerulisemaks Venemaa keskpanga jaoks oma välisvaluuta kasutamise vabalangusse sattunud rubla kaitsmiseks.

Rubla toetuseks tehtavad ülekanded pole enam võimalikud ning Venemaa kindlus jääb kaitseta, ütles kõrge USA valitsusametnik ajakirjanikele.

Kanada rahandusminister Chrystia Freeland ütles, et meetme eesmärk on tagada, et Venemaa sissetung Ukrainasse oleks strateegiline läbikukkumine.

«Kanada seisab kindlalt Ukraina rahva kangelasliku vastupanu poolel ning me jätkame täiendavate tegevustega, mille eesmärk on tagada, et president (Vladimir) Putinit ei saadaks edu,» sõnas ta avalduses.

USA rahandusministeerium avalikustas esmaspäeval uued Venemaa keskpanga ja riiklike investeerimisfondide vastu suunatud sanktsioonid seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse.

Tundmatuks jääda soovinud kõrge administratsiooni ametnik nimetas uusi sanktsioone rahandusministeeriumi «seni kõige märkimisväärsemaks tegevuseks» Venemaa suuruse majanduse vastu.

Administratsiooni ametiisikute sõnul ühinevad USA-ga Vene keskpanga vastu suunatud sammudes Saksamaa, Prantsusmaa, Ühendkuningriik, Itaalia, Jaapan, Euroopa Liit ja teised.

«Pretsedenditu samm, mille me täna astume, piirab märkimisväärselt Venemaa võimet kasutada varasid oma destabiliseeriva tegevuse rahastamiseks ning võtab sihikule rahad, millest Putin ja tema sisering sõltuvad sissetungi võimaldamiseks Ukrainasse,» ütles rahandusminister Janet Yellen avalduses.

Rahandusministeeriumi teatel külmutab samm sisuliselt kõik Vene keskpanga varad Ühendriikides või ameeriklaste valduses. Bideni administratsiooni hinnangul võib meede avaldada mõju «sadadele miljarditele dollaritele Venemaa rahastamises».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles