USA hoiatus: ebaedust ärritunud Putin võib nõuda Ukrainas vägivalla hoogustamist (18)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin pühapäeval Moskvas Hrunitševi kosmosekeskuses.
Venemaa president Vladimir Putin pühapäeval Moskvas Hrunitševi kosmosekeskuses. Foto: Sergei Gunejev / Sputnik / AP / Scanpix

USA luure andmeil elab Venemaa president Vladimir Putin pahameelt Ukraina sissetungi vähese edu pärast välja oma lähiringi liikmete peal ning tema aina kasvav ärritus võib viia selleni, et ta näeb ainsa võimalusena vägivalla hoogustamist.

Asjaga kursis USA ametnikud rääkisid NBC Newsile, et Putini vihapursked on viimastel päevadel tabanud tema lähimaid kaastöötajaid, samal ajal on Venemaa president Kremli ladvikust isoleeritud koroonaviiruse kartuse tõttu.

«Tegu on kellegagi, kellele Ukraina vastupanu on selgelt tulnud üllatusena,» ütles MSNBC-le senati luurekomisjoni esimees, demokraat Mark Warner. «Ta on end isoleerinud. Ta pole eriti palju viibinud Kremlis… On üha vähem ja vähem sisendit ja see sisend tuleb tallalakkujatelt.»

Warneri sõnul muudab olukorra ärevaks see, et Putin tajub, et on surutud nurka. «Ma muretsen, et pole silmanähtavat väljapäästeed,» lisas ta.

Ta pole enam sama külmavereline, selge silmavaatega diktaator, kes ta oli 2008. aastal.

CIA endine juht John Brennan

Lääne luureametitel on NBC andmeil praegu hea arusaam Putini tegevusest ning nad hoiavad teraselt silma peal võimalikel muutustel tema käitumises.

Neli USA ametnikku ütlesid, et luureandmed ei viita sellele, et Venemaa president oleks vaimselt tasakaalutu, kuid tema käitumine on siiski varasemast erinev.

Vabariiklastest senaator ja luurekomisjoni mõjukas liige Marco Rubio on varem Twitteris kirjutanud, et kui varem oli Putin külmavereline, kuid kalkuleeriv mõrvar, siis uus Putin on veelgi ohtlikum.

Ühendriikidel on väidetavalt kindlad luureandmed selle kohta, et Putin on ärritunud ja vihapursked sõjalise rünnaku olukorra ja maailma hukkmõistu pärast tabavad tema siseringi, ütles üks endine ja kaks praegust USA ametnikku, kes on saanud luureteabega tutvuda.

Ametnike väitel on Putini vihahood ebatavalised, sest endise luureohvitserina on ta tavaliselt suutnud oma emotsioone kontrollida. «Ta pole enam sama külmavereline, selge silmavaatega diktaator, kes ta oli 2008. aastal,» ütles Luure Keskagentuuri (CIA) endine direktor John Brennan.

Brennan oletas, et USA ja lääne luureasutustel on hea ülevaade Putini otsustusprotsessist.

«See oli lihtsalt halb, halb valearvestus Putini poolt,» lausus Brennan. «Ta pole kunagi varem millegi seesugusega silmitsi olnud. Ma olen kindel, et ta kärgib nõunike, ministrite ja teistega – seal võib olla emotsionaalne spiraal. Ta on saanud kaks sinist silma, verise nina ja terve rea obadusi. Ta on lahinguväljal ja rahaliselt sandistatud ning tal pole häid valikuid.»

Lääne diplomaatide sõnul näib Putin olevat üha enam isoleeritud ja saab lähikondsetelt valeinfot. «Isolatsioon on väga suur murekoht,» ütles üks diplomaat. «Me ei usu, et tal on toimuvast realistlik arusaamine.»

Sarnaselt Rubiole CIA eriraportitega hästi kursis olev Warner väljendas muret võimalike küberrünnakute pärast, mida Moskva pole seni kas tahtnud või suutnud käiku lasta.

USA esindajatekojale kohaliku aja järgi eile õhtul antud ülevaates ütlesid presidendi administratsiooni ametnikud, et Ukraina on ohvritena kaotanud alates Venemaa sissetungist eelmisel neljapäeval kokku 1500 inimest, nende seas nii sõjaväelased kui ka tsiviilisikud.

The Washington Posti andmeil on siiski ebaselge, kas jutt on ainult hukkunutest või on sellesse numbrisse arvesatud ka vigastatud ja haavatud.

Selgitusi jaganud USA välisminister Antony Blinken, energiaminister Jennifer Granholm, kaitseminister Lloyd Austin ja USA luurejuht Avril Haines oletasid ka, et sõja praegune faas võib kesta veel kolm-neli nädalat, mis järel muutub see ukrainlaste mässuliseks tegevuseks sissetungivate Vene vägede vastu.

«Lõpuks, ma arvan, võidab Venemaa, aga, mida nad võidavad, on keerulisem küsimus,» ütles demokraadist kongresmen Ruben Gallego The Washington Postile. «Ma ei näe, kuidas nad suudaks okupeerida sellise suurusega riiki, kus vastupanu on nii tugev.»

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles