Hulk riike boikottis Lavrovi kõnet desarmeerimiskonverentsil (15)

Copy
Vene välisministri Sergei Lavrovi videopöördumine.
Vene välisministri Sergei Lavrovi videopöördumine. Foto: Fabrice Coffrini/EPA/Scanpix

Ukraina ja veel mitme riigi esindajad jalutasid täna Genfis desarmeerimiskonverentsil Vene välisministri kõne ajal saalist minema. Suur hulk diplomaate tõusis püsti ja lahkus saalist, kui Sergei Lavrovi eelsalvestatud videopöördumine algas.

Lavrov pidi algul ÜRO inimõigusnõukogusse ja desarmeerimiskonverentsile isiklikult kohale minema, kuid ei saanud, sest Euroopa Liidu riigid panid õhuruumi talle kinni.

Saalist lahkunute seas oli Ukraina suursaadik Jevhenija Filipenko.

Diplomaadid kogunesid väljas Ukraina lipu ette ja aplodeerisid valjult. Seda oli kuulda ka sisuliselt tühjaks jäänud saalis, kuhu jäi vaid käputäis suursaadikuid riikidest, nagu Jeemen, Süüria, Venezuela ja Tuneesia.

«On oluline avaldada solidaarsust meie Ukraina sõpradega,» ütles Prantsuse suursaadik Yann Hwang.

Venemaast on saanud rahvusvaheline paaria alates Ukrainasse tungimisest kuus päeva tagasi.

«Venemaa valimatud rünnakud tsiviil- ja elutähtsa taristu vastu on sõjakuriteod ja Rooma statuudi rikkumised,» ütles Ukraina välisminister konverentsil enne Lavrovi pöördumist. «Vene agressioon on ülemaailmne oht,» hoiatas ta, rõhutades, et ka vastus sellele peab ülemaailmne olema.

Oma kõnes süüdistas Lavrov sõja puhkemises Kiievit ja väitis, et viimane üritab tuumarelva luua. «Kinnitan teile, et rahvusvahelise kogukonna vastutustundliku liikmena kasutab Venemaa kõiki vajalikke meetmeid tõkestamaks tuumarelvade ja nendega seotud tehnoloogiate ilmumist Ukrainasse,» kõneles ta.

Lavrov kordas Venemaa etteheiteid ja väljendas valmisolekut koostööks

Lavrov ütles oma pöördumises, et Venemaa on valmis tegema USAga koostööd uute strateegilise stabiilsuse lepingute väljatöötamiseks.

«Venemaa ja USA presidendi kokkuleppel algatati ulatuslikud strateegilise stabiilsuse teemalised kompleksläbirääkimised, mille põhiülesanne on panna alus tulevastele relvastuskontrolli ja riskide vähendamise meetmetele. Oleme valmis koostööks, et luua uus julgeolekuvõrrand, mis võtab arvesse kõiki strateegilise stabiilsuse tegureid koosmõjus,» rääkis Lavrov.

Vene minister kordas taas Moskva etteheiteid julgeolekutagatiste kohta. «Lääne ametivennad ei ole veel näidanud oma valmisolekut anda Venemaale õiguslikult siduvaid pikaajalisi julgeolekutagatisi,» lausus ta. 

Ministri sõnul on nende eesmärkide saavutamine Moskva jaoks põhimõtteline küsimus. «Lisaks ärgitan taas USAd, selle liitlasi ja sõltlasi rangelt täitma oma rahvusvahelisi kohustusi, mitte tugevdama oma julgeolekut kellegi teise arvelt,» ütles Lavrov.

Ühtlasi kutsus ta USAd üles viima Euroopast ära tuumarelvi ja hävitama nendega seotud taristut. «Venemaa on alati lähtunud ja lähtub sellest, et tuumasõjas ei saa olla võitjaid ja seda ei tohi kunagi vallandada,» lausus ta.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles