Scholz: Iraani tuumalepet ei saa enam edasi lükata

Copy
Saksa liidukantsler Olaf Scholz.
Saksa liidukantsler Olaf Scholz. Foto: Gil Cohen-Magen/EPA/Scanpix

Uut Iraani tuumalepet ei saa kauem edasi lükata, ütles Saksa kantsler Olaf Scholz täna Iisraelis, kes on kindlalt leppe vastu.

«Me tahaksime, et Viinis jõutaks kokkuleppele,» ütles Scholz koos Iisraeli peaministri Naftali Bennettiga ajakirjanikele esinedes. Bennett on kritiseerinud korduvalt Viinis peetavaid kõnelusi uue tuumaleppe sõlmimiseks.

«On aeg otsus teha. Seda ei tohi ega saa kauem edasi lükata. On aeg öelda lõpuks jah millelegi, mis esindab head ja arukat lahendust,» rõhutas Scholz.

Viimane läbirääkimisvoor 2015. aasta Iraani tuumaleppe päästmiseks algas novembri lõpus ja kõnelused peaksid jõudma läbipäevil otsustavasse punkti. Otseselt võtavad läbirääkimistest osa Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa ning kaudselt Ühendriigid.

Tuumalepe ehk ühtne kõikehõlmav tegevuskava (JCPOA) pakkus Teheranile sanktsioonileevendust vastutasuks tuumaprogrammi piiramise eest, kuid USA ühepoolne taandumine sellest 2018. aastal tõi tagasi rasked majandussanktsioonid.

Iisrael on tuumalepet algusest peale kritiseerinud, väites, et sellega Teheranile antav sanktsioonileevendus võimaldab riigitulusid suurendada ning osta relvi Teherani käsilastele Lähis-Idas, eeskätt Liibanoni šiialiikumisele Hizbollah.

Iisraeli eelmine peaminister Benjamin Netanyahu tervitas 2018. aastal USA toonase presidendi Donald Trumpi otsust leppest lahkuda.

Bennett ütles kolmapäeval, et jälgib kõnelusi Viinis murega.

«Võimalus, et nad jõuavad läbirääkimistega kokkuleppele, mis lubab Iraanil paigaldada mõne aasta jooksul suure hulga tsentrifuuge ei ole meile vastuvõetav,» ütles ta.

«Iisrael tab, kuidas end kaitsta ning tagada oma julgeolek ja tulevik.»

Iisrael on öelnud, et sõltumata Viini kõneluste tulemusest jätab ta endale vabaduse tegutseda oma põlisvaenlase Iraani vastu.

«Me loodame, et ka meie sõbrad maailmas ei tekita olukorda, kus kahe-kolme aastaga paigaldatakse tohutu hulk tsentrifuuge,» ütles Bennett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles