Venemaa asevälisminister: kasutame oma huvide tagamiseks kõiki vajalikke meetmeid (17)

Copy
Venemaa asevälisminister Aleksandr Gruško.
Venemaa asevälisminister Aleksandr Gruško. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Julgeolekutagatiste küsimus on Venemaa jaoks pikas perspektiivis võtmetähtsusega, ütles täna riigi asevälisminister Aleksandr Gruško, kelle sõnul võib Moskva selle saavutamiseks kasutada kõiki vajalikke meetmeid.

«Meie jaoks, kui rääkida Venemaa julgeoleku pikaajalistest huvidest, on garantiide küsimus loomulikult võtmetähtsusega nii lähemaks kui kaugemaks tulevikuks,» ütles Gruško telekanalile Rossija 24.

«Ja kui see tagatiste küsimus laheneb, siis saab mõelda mingisugusele uuele suhete arhitektuurile nii alliansiga (NATO) kui ka teiste organisatsioonidega, mis praegu selles piirkonnas eksisteerivad,» lisas asevälisminister.

Tema sõnul nõuab Moskva jätkuvalt õiguslikke tagatisi NATO itta mittelaienemise kohta.

Vastates küsimusele, milliste meetoditega loodab Venemaa saavutada NATO vägede naasmise 1997. aasta piiridele, ütles Gruško: «Seisame alati poliitiliste ja diplomaatiliste, mitte sõjaliste ega sõjalis-tehniliste lahenduste eest.»

«Muide, oleme kogu aeg hoiatanud, et kui me ei suuda seda poliitiliselt, konsensuse, huvide tasakaalu alusel lahendada, siis peame võtma kasutusele kõik meetmed, mida vajalikuks peame, kuid siis on juba liiga hilja küsida, miks me seda tegime,» lisas ta.

Intsidente Venemaa ja NATO vahel ei saa täielikult välistada, ütles Vene asevälisminister.

«Kindlasti tekivad ohud. Ja muidugi oleme me äärmiselt mures relvatarneprogrammide pärast (Ukrainale), ja selles olukorras on kõik väga ohtlik,» ütles ta.

«Ei ole mingit garantiid, et intsidente ei teki ja ei ole mingit garantiid, et need intsidendid ei eskaleeru absoluutselt soovimatus suunas, aga kahtlemata oleme me kuulnud NATOt ütlevat, et tal ei ole plaane ega kavatsusi, ja see on vähemalt mingisugune mõistuse ilming. See näitab, et NATO tegevuses on olemas vähemalt mingi terve mõistus,» ütles Gruško vastuseks telekanali Rossija 24 küsimusele, kas on oht, et Venemaa ja NATO vahel tekib otsene kokkupõrge.

«Muidugi oleme me huvitatud, et NATO asuks positsioonile, mis kindlustaks nende endi riiklikud huvid. Saadetud on kõik sõnumid kõige kõrgemal tasemel,» lisas aseminister.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles