Euroopa Liit keelustas Vene riigimeedia kanalid RT ja Sputnik

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen eile Brüsselis europarlamendi.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen eile Brüsselis europarlamendi. Foto: Dwi Anoraganingrum / imago-images / Scanpix

Euroopa Liit (EL) eemaldas täna Ukraina sõja eest kehtestatud sanktsioonide osana seitse Vene panka rahvusvahelisest maksesüsteemist SWIFT ja keelustas Vene riigimeedia kanalid RT ja Sputnik.

Meetmed, mis jõustuvad kohe, on kõige hiljutisem osa lääneriikide koordineeritud sanktsioonilaviinist, mis kehtestati Venemaale Ukrainasse tungimise eest.

«Euroopa Liit on enneolematu kiirusega kiitnud heaks kolm karmide sanktsioonide lainet Venemaa finantssüsteemi, kõrgtehnoloogiliste tööstusharude ja korrumpeerunud eliidi vastu,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Tairo Lutter

«See on meie liidu ajaloo suurim sanktsioonide pakett. Tänane otsus lõigata Venemaa peamised pangad ära SWIFT-süsteemist saadab Putinile ja Kremlile veel ühe väga selge signaali,» lisas ta.

Viimase nädala karistusmeetmed, millega on võetud sihikule ka Vene president Vladimir Putin, tema ministrid, režiimi toetavad oligarhid ja keskpank, on Venemaa majanduse juba krahhi äärele tõuganud.

Nimekirjas ei ole Vene suurim laenuandja Sberbank ega Gazprombank. Need on endiselt SWIFTiga ühendatud, et ELi riigid saaksid Vene gaasi- ja naftatarnete eest maksta.

Seni pole aga märke, et see heidutaks Putinit sõda eskaleerimast.

ELi ametnikud on nentinud, et sanktsioonid ja Venemaa vastumeetmed kahjustavad paratamatult ka bloki enda majandust, ehkki vähemal määral.

VTB Bank.
VTB Bank. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / Scanpix

Tänaste karistusmeetmetega lõigati pankadevahelisest sõnumisüsteemist SWIFT, mis lubab raha kiirelt ja turvaliselt üle piiri saata, ära Venemaa suuruselt teine laenuandja VTB Bank, aga ka Bank Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Rossija Bank, Sovkombank ning Vnesheconombank (VEB).

Nimekirjas ei ole Vene suurim laenuandja Sberbank ega Gazprombank. Need on endiselt SWIFTiga ühendatud, et ELi riigid saaksid Vene gaasi- ja naftatarnete eest maksta.

Ühe kõrge ELi ametniku sõnul on nimekiri pideva jälgimise all ja seda võidakse sündmuste arengust sõltuvalt muuta.

Gentiloni lisas, et ehkki majandussanktsioonidel on mõju ka ELile ja lääneriikidele endile, on sellega arvestatud ja lepitud.

Ta lisas, et koos G7 riikide varasemate sanktsioonidega kehtivad sanktsioonid nüüd veidi enam kui 80 protsendile Vene pangandussüsteemist.

Šveits, mis ELi ei kuulu, on teatanud, et järgib bloki meetmeid.

EL keelas ka investeeringud Vene otseinvesteeringute fondi ja eurorahatähtede pakkumise Venemaale.

Sputniku logo.
Sputniku logo. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Lisaks keelas Brüssel meediakanalite RT (Russia Today) ja Sputniku edastamise blokis. Mõlemat peetakse Kremli propagandaorganiteks, mis levitavad desinformatsiooni Ukrainas toimuva kohta.

«Täna astume olulise sammu Putini manipulatsioonioperatsiooni vastu ja keerame Venemaa kontrollitud meedia kraanid ELis kinni,» ütles ELi välispoliitikajuht Josep Borrell avalduses.

Von der Leyen lisas: «Me ei lase Kremlil levitada oma mürgiseid valesid, mis õigustavad Putini sõda ja külvavad seemneid meie liidu lõhestamiseks.»

Euroopa Komisjoni teatel kujutavad mõlemad kanalid endast märkimisväärset ja otsest ohtu ELi avalikule korrale ja julgeolekule ning on vahendid Venemaa Ukraina-vastase agressiooni edendamisel ja toetamisel.

Russia Today, taamal Sputniku logo.
Russia Today, taamal Sputniku logo. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Sanktsioonidega keelati kanalite edastamine satelliidi, televisiooni, rakenduste ja interneti teel ning peatati nende tegevusluba ELis, sealhulgas RT tütarfirmades, mis edastavad sisu inglise, saksa, prantsuse ja hispaania keeles.

Ametnikud hoiatasid, et Venemaa sõda Ukraina vastu on ELile ohtlik, süvendades juba olemasolevaid probleeme, nagu tarneraskused, energiahindade sööst ja inflatsioon.

«Vene invasioon mõjutab euroala majanduskasvu tõenäoliselt negatiivselt,» ütles ELi majandusvolinik Paolo Gentiloni, toonitades, et ohte ei tohi alahinnata.

Gentiloni lisas, et ehkki majandussanktsioonidel on mõju ka ELile ja lääneriikidele endile, on sellega arvestatud ja lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles