Vene ärimees pani Putini kinnivõtmise eest välja miljon dollarit pearaha (9)

Postimees
Copy
Vladimir Putinit kujutava plakatiga inimesed eile Saksamaal Münchenis meeleavaldusel.
Vladimir Putinit kujutava plakatiga inimesed eile Saksamaal Münchenis meeleavaldusel. Foto: Sven Simon / Imago Images / Scanpix

Vene päritolu USAs elav ärimees Aleksandr Konanõhhin pakub miljon dollarit sõjaväelasele, kes võtab Ukrainas toime pandud sõjakuritegude eest «surnult või elusalt» kinni Venemaa presidendi Vladimir Putini.

Fecebooki postituses, mille sotsiaalmeediafirma on nüüdseks maha võtnud, ütles juba 1990. aastate algupoolest Ameerika Ühendriikides elav endine pankur ja nüüdne ettevõtja Konanõhhin, et maksab miljon dollarit ohvitserile või ohvitseridele, kes vahistavad «Putini sõjakurjategijana vastavalt Venemaa ja rahvusvahelistele seadustele», vahendas Newsweek.

Selle juures oli tagaotsimiskuulutusena kujundatud plakat Putini pildi ja kirjaga: «Tagaotsitud. Surnult või elusalt. Valdimir Putin massimõrva eest.»

Hiljem, kui postitus juba ajakirjanduses levima hakkas, rõhutas Konanõhhin sotsiaalmeedias, et ta sugugi ei pakkunud raha Putini tapmise eest. «See EI OLE õige. Kuigi sellise tulemuse peale rõõmustaksid miljoni inimesed maailmas, siis ma arvan, et Putin tuleb tuua kohtu ette,» kirjutas ärimees.

«Etnilise venelase ja Venemaa kodanikuna pean ma oma moraalseks kohustuseks vahendada Venemaa denatsifitseerimist,» kirjutas Konanõhhin oma algses pearahapostituses, pruukides sõna «denatsifitseerima», mida Putin kasutab õigustusena Ukrainasse tungimisest rääkides.

Ta lubas ka jätkata Ukraina abistamist «kangelaslikes pingutustes panna vastu Putini hordi pealetungi vastu».

Konanõhhin märkis postituses, et Putin tuli võimule erioperatsiooniga, mille käigus lasti Venemaal õhku kortermaju, ning seejärel rikkus põhiseadust, kõrvaldades vabad valimised ja mõrvates vastaseid.

Ärimees selgitas Business Insiderile, et pani preemia välja seetõttu, et soovib avalikult näidata, et rünnak Ukrainale ei toimu tema nimel. «Kui piisavalt palju inimesi teeb samasuguseid avaldusi, võib see suurendada võimalusi, et Putin vahistatakse ja tema üle mõistetakse kohut,» lisas Konanõhhin.

Ärimehe sõnul on pärast nn pearaha pakkumise avalikuks saamist hakanud inimesed tema poole pöörduma ja küsima, kuidas saaks rahaliselt toetada. Kuid Konanõhhini sõnul tuleks autasu siiski tema isiklikust rahakotist.

Konanõhhin pole Venemaal viibinud alates 1992. aastast. Kui Business Insider päris temalt, kas ta kardab Putini kättemaksu, lausus ettevõtja: «Putin on tuntud oma vastaste mõrvamise poolest. Nüüd on tal neid miljoneid.»

Vene ettevõtja teenis oma varanduse pärast Nõukogude Liidu lagunemist, olles asutanud enne 25-aastaseks saamist juba enam kui sada ettevõtet, vahendas The Washinton Post. Praegu elab Konanõhhin New Yorgis ja tema veebilehe andmeil on ta digitaalse töökeskkonna TransparentBusiness tegevjuht.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles