Biden peab videotippkohtumise Jaapani, Austraalia ja India liidriga

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison rääkimas Quadi liikmetega 11. veebruaril 2022.
Austraalia peaminister Scott Morrison rääkimas Quadi liikmetega 11. veebruaril 2022. Foto: Darrian Traynor/Pool Photo via AP / Scanpix

USA president Joe Biden peab neljapäeval videotippkohtumise Jaapani, Austraalia ja India liidriga, teatas New Delhi.

India välisministeeriumi teade järgnes India peaministri Narendra Modi ja Vene presidendi Vladimir Putini kolmapäevasele telefonivestlusele, mis oli juba teine alates Vene vägede sissetungist Ukrainasse eelmisel nädalal.

USA on kutsunud Indiat kasutama oma «mõjujõudu» Moskvale.

India neljapäevases avalduses ei mainitud sõda Ukrainas, kuid öeldi, et Biden, Modi, Jaapani peaminister Fumio Kishida ja Austraalia valitsusjuht Scott Morrison käsitlevad tähtsaid arenguid India ja Vaikse ookeani piirkonnas.

India, USA, Jaapan ja Austraalia kuuluvad nn Quadi, milles nähakse vastujõudu Hiinale ning Indias ja mujal kardetakse, et Ukraina kriis võib Washingtoni tähelepanu regioonilt eemale juhtida.

Kohtumine võib olla ka teistele liidritele võimaldus avaldada Modile survet, et ta võtaks Venemaa Ukraina-invasiooni suhtes kriitilisema hoiaku.

India on kutsunud Venemaad ja Ukrainat vaenutegevust lõpetama, kuid on hoidunud Vene vägede Ukrainasse tungimise otsesest hukkamõistmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles