Hiina rahvakongress keskendub tänavu aeglustuvale majandusele

Copy
Hiina parlamendi istung 2021. aastal. Foto on illustratiivne.
Hiina parlamendi istung 2021. aastal. Foto on illustratiivne. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / SCANPIX

Hiina parlamendi iga-aastase kohtumise kohal lasub sel nädalal kinnisvaraturu raskuste, aeglustuva majanduse ja Ukraina sõja vari; arvatavalt keskenduvad seadusandjad pidurdunud majanduse turgutamisele.

Parlamenti saabub laupäeval umbes 3000 rahvakongressi (NPC) liiget, kes asuvad arutama ja heaks kiitma seaduseelnõusid, eelarveid ja personalimuudatusi.

Kommunistlik Partei kasutab sündmust oma saavutuste kiitmiseks, samas pannes paika ka majanduslikud plaanid ja eelseisva aasta SKT kasvueesmärgi.

Suur osa rahvakongressi päevakorrast on enne mitmepäevast kohtumist või isegi pärast seda saladuskatte all ning paljud istungid toimuvad suletud uste taga.

Tähelepanu keskpunktis on tänavu aga tõenäoliselt majanduskasvu aeglustumine, mille taga on muu hulgas raskused kinnisvarasektoris, mis moodustab kuni veerandi riigi majandustoodangust.

Ranged koroonapiirangud, sealhulgas lukustused ja piiride sulgemine, on andnud hoobi ka tööstuskeskustele, turismisihtkohtadele ja sadamalinnadele.

Lisaks ähvardab Venemaa invasioon Ukrainasse tõsta toidu- ja naftahinda ning kardetakse, et see mõjutab oluliste toodete tarnet.

Kaubandusminister Wang Wentao tunnistas sel nädalal, et Hiina majandus on silmitsi tohutu survega.

Peking teeb oma majanduskasvu eesmärgi tavaliselt teatavaks peaminister Li Keqiangi iga-aastasel kõnel olukorrast riigist, mille järgneb tema haruldane, kuid peensusteni lavastatud pressikonverents.

Hiina SKT kasv aeglustus 2021. aasta viimastel kuudel järsult, ehkki oli eelnevalt pandeemiast tingitud langusest tagasi põrganud. Põhjuseks oli nõrk sisenõudlus ja kinnisvaraturu probleemid.

Aastal 2020 SKT kasvule eesmärki ei seatud ja mullu teatas Li tagasihoidlikust üle kuueprotsendisest eesmärgist.

Ebakindlust silmas pidades ennustavad analüütikud, et Peking teatab ka tänavu avatud ja lihtsasti saavutatavast sihist.

Stabiilsuse säilitamine on komparteile tänavu iseäranis oluline, kuivõrd valmistutakse 20. parteikongressiks sel sügisel, kus on oodata heakskiitu Xi Jinpingi jäämisele presidendiks kolmandaks ametiajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles