Soome president ärgitas NATO küsimuses kainet meelt säilitama (3)

Copy
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP / Scanpix

Soome president kutsus neljapäeval riiki säilitama kainet meelt, kui otsustatakse, kas taotleda NATOga liitumist või mitte.

«Keset teravat kriisi on iseäranis oluline hoida kainet meelt ja hinnata hoolikalt (Ukraina kriisi) mõju meie julgeolekule,» ütles president Sauli Niinistö pärast kohtumist parlamendiliikmete ja kaitsejuhtidega.

Vene invasioon Ukrainasse on elavdanud Soomes arutelu, kas riik peaks võimaliku Vene agressiooni tõrjumiseks NATOga liituma. Arvamusküsitlused näitavad sellele esmakordselt enamuse poolehoidu.

Petitsioonid, mis kutsuvad üles pidama referendumit NATOga liitumise üle, on saanud viimase nädalaga kümneid tuhandeid allkirju, mis tähendab, et küsimust hakatakse arutama parlamendis.

Soomel on Venemaaga 1300-kilomeetrine piir ja riik jäi külma sõja ajal neutraalseks, vastutasuks Moskva kinnitusele, et nõukogude väed ei tungi riigile kallale.

Sestsaati on 5,5 miljoni elanikuga riik liitunud EL-iga ja sobitanud NATOga lähedase partnerluse, muu hulgas luureandmete jagamiseks.

«Meie julgeolekukeskkond on nüüd keset kiiret ja järsku murrangut,» ütles Niinistö. «Ma mõistan täielikult soomlaste muret ja vajadust olukorrale reageerida.»

Eksperdid eeldavad, et Soome teeb otsuse NATOga liitumise kohta kooskõlas Rootsiga.

Kui otsustatakse liitumise kasuks, võib see teravdada pingeid Venemaa ja Lääne vahel, kuivõrd alliansi ittalaienemine on Kremli peamine julgeolekumure.

Vene välisministeerium hoiatas, et kui kaks Põhjamaad alliansiga liituvad, oleks sellel «tõsised sõjalised ja poliitilised tagajärjed».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles