Macron pärast tänast kõnet Putiniga: hullem on alles ees (25)

BNS
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron tegi eile seoses Ukraina sõjaga telepöördumise prantsuse kanalitel.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron tegi eile seoses Ukraina sõjaga telepöördumise prantsuse kanalitel. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron sõnas pärast telefonikõnet Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, et Ukrainas on hullem tõenäoliselt veel ees, ütles täna Prantsuse riigipea abi.

«President eeldab, et hullem on veel ees, võttes arvesse seda, mida president Putin talle ütles,» sõnas Macroni kõrgem abi ajakirjanikele.

«Selles, mida president Putin meile ütles, ei olnud midagi, mis peaks meid julgustama. Ta väljendas suurt kindlameelsust, et jätkab operatsiooni,» ütles Prantsuse ametnik.

Macron ärgitas Putinit ka vältima tsiviilohvreid ning võimaldama humanitaarligipääsu.

Putin tahab «kontrolli alla saada tervet Ukrainat. Ta kavatseb viia lõpuni nõndanimetatud Ukraina denatsifitseerimise operatsiooni.»

«Võib mõista, mis ulatuses olid need sõnad šokeerivad ja vastuvõetamatud ning president ütles talle, et need on valed,» sõnas abi.

Putini ja Macroni kohtumine 7. veebruaril.
Putini ja Macroni kohtumine 7. veebruaril. Foto: Sputnik / Kreml / Reuters / Scanpix

Macron ärgitas Putinit ka vältima tsiviilohvreid ning võimaldama humanitaarligipääsu.

«President Putin vastas, et on selle poolt, kuid lubadustega ei esinenud,» sõnas Prantsuse ametnik. Putin eitas, et Vene sõjavägi on võtnud sihikule Ukraina tsiviiltaristu.

Macron ärgitab taas kehtestama lisasanktsioone Venemaale, et suurendada sissetungi hinda, ütles presidendi abi, kuid eitas, et Macroni ja Putini vahel valitseb selge pinge.

«President Putinil on kõnemaneer, mis on väga neutraalne, väga emotsioonideta. Ta väljendab vahel kärsituse ilminguid, kuid põhilisel tasandil polnud kõnelustel mingeid selgeid märke pingetest,» ütles abi.

Kreml: Putin ütles Macronile, et Venemaa ei pommita Ukraina linnu

Teate kohaselt tõi Putin välja Kiievi esindajatega peetavate läbirääkimiste põhimõttelised lähenemisviisid ja tingimused. «Kinnitust sai, et ennekõike räägime Ukraina demilitariseerimisest ja erapooletust staatusest – et selle alalt ei lähtuks kunagi ohtu Venemaale,» seisis sõnumis.

Putin ütles Macronile ka, et Vene vägi kasutab ülitäppisrelvi eranditult sõjalise taristu hävitamiseks. «Süüdistused väidetavate raketirünnakute ja Kiievi ja teiste Ukraina linnade pommitamise kohta ei vasta tõele ning on Vene-vastase väärteabekampaania komponendid,» teatas Kremli pressiteenistus.

Varem neljapäeval teatas telejaam BFMTV Élysée paleele viidates, et Macron vestles neljapäeval telefonitsi Putiniga ja seejärel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

Prantsuse meedia teatel vestlus Macron Putiniga poolteist tundi.

Kolmapäeva õhtul ütles Macron, et otsustas jätkata sidepidamist oma Vene ametivennaga seoses Ukraina olukorraga.

«Samuti otsustasin hoida president Putiniga ühendust nii palju kui võimalik ja nii palju kui vaja,» ütles Macron pöördumises prantslaste poole.

President märkis, et tegi sellise valiku, et «püüda teda väsimatult veenda vaenutegevusest loobuma.»

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles