POSTIMEES KIIEVIS Ukraina eesmärk läbirääkimistel: linnade ja elanike pommitamine tuleb lõpetada

Copy
Ukraina parlamendi väliskomisjoni liige Bohdan Yaramenko.
Ukraina parlamendi väliskomisjoni liige Bohdan Yaramenko. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja/Scanpix Baltics

Ukraina peamine eesmärk praegu läbirääkimistel Venemaaga on saavutada seda, et lõpetataks linnade ja elanikkonna pommitamine, ütles eile Postimehele Ukraina parlamendi väliskomisjoni liige Bohdan Yaramenko.

«See on meie miinimumeesmärk. Maksimum on, et Venemaa lõpetaks sõja,» ütles endine diplomaat Yaramenko eile õhtul jätkunud Ukraina-Vene läbirääkimiste kohta. «Me tahame neile selgeks teha, et nad ei saavuta oma eesmärke Ukrainas.»

Venemaa ultimaatumeid Ukraina pool arutama ei hakka, kinnitas Yeremenko, kuigi ta möönis, et Venemaa jätkab nende esitamist. Ultimaatumid hõlmavad Venemaa presidendi Putini kinnitusel Ukraina «denatsifitseerimist», neutraalse staatuse võtmist ning Krimmi tunnustamist Venemaa osana.

«Meie trumbid on Ukraina armee, Ukraina rahva vastupanuvõime ja ühtsus, rahvusvahelised sanktsioonid ja aktiivne tegevus Venemaa avalikkuse informeerimisel, mis tegelikult toimub, mille oluline osa on Vene sõjavangide tunnistuse ja avalduste levitamine,» rääkis Yeremenko, kes kuulub Ukraina parlamendis valitseva partei Rahva Teenrid fraktsiooni.

Ukraina parlamendi väliskomisjoni liige Bohdan Yaramenko.
Ukraina parlamendi väliskomisjoni liige Bohdan Yaramenko. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja/Scanpix Baltics

Yaramenko sõnul on reaalsuses muidugi Venemaal ainult üks inimene, kes saab sõja lõpetada – president Putin. «Meie andmetel istub ta Uraalides 300 meetri sügavusel punkris. Ainult väga vähestel on temale sinna ligipääs,» väitis saadik.

«Need, kes esindavad Venemaad läbirääkimistel, on ainult vahendajad, kes loevad paberilt maha oma ultimaatumeid ja kirjutavad üles meie seisukohti,» nentis Yaramenko.

«Poliitilised läbirääkimised ei alga enne, kui on saavutatud vähemalt relvarahu. Me oleme selle vastu (et praegu arutatakse poliitilisi nõudmisi). Kõige pealt tuleb lõpetada Ukraina linnade pommitamine,» toonitas Ukraina parlamendi väliskomisjoni liige.

Mida teeks Ukraina, kui Venemaa pakub, et sõja lõpetamise ainus tingimus oleks Krimmist ametlik loobumine? «Ootame kõigepealt, kas Venemaa pakub midagi sellist. Ma väga kahtlen selles,» ütles saadik.

Yaramenko sõnul on Ukraina praegu olukorras, kus nad kas võidavad kõik või kaotavad kõik. Kas olete kindlad, et võidate? «Me püüame või sureme,» vastas saadik konkreetselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles