Ukraina: Kiiev ja Moskva leppisid kokku tsiviilisikute evakueerimises (1)

BNS
Copy
Sõjas purustatud elumaja Kiievi lähedal Ukrainas 2022 märtsis.
Sõjas purustatud elumaja Kiievi lähedal Ukrainas 2022 märtsis. Foto: Ukrinform/sipa

Ukraina ja Venemaa leppisid täna pärast Moskva läinud nädala sissetungi peetud läbirääkimiste teises voorus kokku humanitaarabikoridoride loomises tsiviilisikute evakueerimiseks, ütles Ukraina kõrge ametnik.

«Teine läbirääkimisvoor on läbi. Kahjuks pole Ukrainal veel vajalikke tulemusi. Otsused on ainult humanitaarkoridoride korraldamise kohta,» kirjutas Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak Twitteris.

Venemaa ja Ukraina ametnike kõnelused Poola-Valgevene piiril toimusid Venemaa sissetungi kaheksandal päeval.

Vene läbirääkijad kinnitasid, et pooled leppisid kokku tsiviilisikute jaoks väljapääsu loomises.

«Põhiküsimus, mille üle täna kokku leppisime, oli sõjaliste kokkupõrgete tsoonis olevate inimeste, tsiviilisikute päästmine,» ütles Vene pealäbirääkija ja endine kultuuriminister Vladimir Medinski.

«Venemaa ärgitab sellesse olukorda sattunud tsiviilelanikke sõjategevuse jätkumisel neid humanitaarkoridore kasutama,» ütles ta.

Teine Venemaa läbirääkija, rahvuslasest seadusandja Leonid Slutski kinnitas, et kokkulepped «jõustatakse lähitulevikus.»

Ukraina teatel on pärast seda, kui president Vladimir Putin eelmisel nädalal Ukrainat ründas, hukkunud vähemalt 350 tsiviilisikut.

Moskva väidab, et ta ei võta sihikule tsiviilpiirkondi, hoolimata laialt levinud tõenditest vastupidise kohta.

Putin ütles neljapäeval, et Moskva edasitung Ukrainas kulgeb «vastavalt plaanile» ja süüdistas Kiievit tsiviilisikute kasutamises «inimkilbina.»

Kremli sõnul sõjalise operatsiooni eesmärk Ukraina «desnatsifitseerida.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles