Saksa president: Ukraina sõda tuleb pikk (3)

Copy
Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier Leedus kõnet pidamas.
Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier Leedus kõnet pidamas. Foto: Imago-images/Scanpix

Saksa president Frank-Walter Steinmeier ütles neljapäeval, et eeldab pikka sõda Ukrainas, kus Venemaa pealetung on jõudnud teise nädalasse.

Saksa vägesid Leedus külastanud Steinmeieri sõnul ei näe ta, et sõda peagi läbi saaks.

«Tõenäoliselt kestab see kaua ja me oleme kannatlikud,» ütles ta koos Leedu kolleegiga riigi keskosas Rukla sõjaväebaasis ajakirjanikele.

Nimetades sõda rahvusvahelise õiguse rikkumiseks, ütles ta, et «keegi ajaloos ei suuda õigustada seda, mis praegu Ukrainas toimub».

«Et vanemad kaotavad oma lapsi, et lapsed kaotavad oma vanemaid, et inimesed kaotavad kõik,» lisas ta.

Saksamaa juhib Leedus NATO rahvusvahelist lahingugruppi ning suurendas seal hiljuti oma vägede arvu.

Steinmeier pakkus neljapäeval kindlustunnet Balti riigile, kes kardab, et Venemaa võtab ta Ukraina langemise korral sihikule järgmisena.

«Allianssi solidaarsus toimib ilma «kuide» või «agadeta»,» ütles ta.

Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis märkis Vilniuses toimunud eraldi üritusel esinedes ajakirjanikele, et NATO peab minema üle heidutuselt kaitsele.

«Selleks vajame muutust poliitilises hoiakus ja mõningaid praktilisi vahendeid,» ütles ta pärast kohtumist Ühendkuningriigi välisministri Liz Trussiga Leedu pealinnas.

«Need vahendid on Balti riikide jaoks hädavajalikud, et agressorile antaks vastus niipea, kui ta otsustab NATO vastupanuvõime proovile panna,» lisas Landsbergis.

Truss ütles, et Lääs peab tagama, et Putin kukuks selles kohutavas ettevõtmises läbi ja tema ambitsioonid ei läheks kaugemale.

Ta lisas, et kolm endist Nõukogude Liidu okupeeritud Balti riiki «on teadlikud sellest, mis on kaalul, olles elanud pikka aega Venemaa agressiooni varjus».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles