REPORTAAŽ KIIEVIST ⟩ Vabatahtlikud rassivad Kiievi kaitsjate ja elanike heaks end säästmata

Copy
Valentina ja Lidija uurivad uut nimekirja ja komplekteerivad saadetist, mis läheb linna valvavate territoriaalkaitse üksuse meestele.
Valentina ja Lidija uurivad uut nimekirja ja komplekteerivad saadetist, mis läheb linna valvavate territoriaalkaitse üksuse meestele. Foto: Dmitri Kotjuh

Kiievi oblastis tegutsevad ööpäev ringi territoriaalkaitse varustusstaabid, mille ülesandeks on koordineerida kõige eluks tarviliku kokku kogumine ning laialivedu. Tuge ei vaja üksnes Ukraina sõdurid ja vabatahtlike üksused, vaid ka kitsikusse sattunud linlased.

Postimees külastas kolme varustusstaabi keskust, kuhu koondatakse kogu info ja juhitakse «tellimuste» täitmist. Täiesti tavalise kortermaja keldrikorrusel kahe metallukse taga asuva keskuse tööd juhtiv Julia on endine Ukraina kaitseministri abi, kes osales aastate eest samuti Maidani veristes sündmustes. Sealt sai ta vabatahtlikuna ka oma esimesed tuleristsed, need kogemused on naisele hiljemgi ära kulunud.

Lapsed leidsid turvalise paiga

Pisut väsinud olekuga Julia märkis, et on eelnevatel öödel maganud korraga umbes kolm tundi. Kel väsimus võimust võtab, see saab staabi tagatoas põrandale ühe papitüki peale lahti rullitud magamisalustele heita ja õhukese teki peale tõmmata.

«Aitame, millega võimalik, alates meditsiinitarvikute ja lõpetades riiete, pesemisvahendite, ravimite ning nende kohaletoimetamise logistikaga. Kõigega, mida võib vaja minna,» kirjeldas ta. Julia lisas, et paljud inimesed sattusid sõja esimestel päevadel väljapääsmatusse olukorda, kuna olid sunnitud püsima varjul pommivarjendites ja metroojaamades. See omakorda ei võimaldanud neil varuda süüa ja muud igapäevaseks toimetulekuks tarvilikku.

Lisaks muule on Julia viimastel päevadel tegelenud oma kahe lapse pealinnast evakueerimisega. Oma praeguste ülesannete tõttu pidas naine targemaks laste elu mitte ohtu seada, vaid toimetada nad Lääne-Ukraina kaudu riigist välja. Ehkki selleks kulus hulk närvirakke, kroonis tema ponnistusi lõpuks edu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles