Vene riigiduuma kiitis ühehäälselt heaks sõjauudiste levitajate karistamise vangistusega (13)

Copy
Ukrainasse sissetungimise kajastamise tõttu suletud Vene raadiojaama Ehho Moskvõ stuudio eile.
Ukrainasse sissetungimise kajastamise tõttu suletud Vene raadiojaama Ehho Moskvõ stuudio eile. Foto: AFP/SCANPIX

Vene riigiduuma muutis täna kriminaalkoodeksit, seadustades karistused Venemaa sõjaväe tegevuse kohta n-ö valeandmete levitamise, Venemaa relvajõudude diskrediteerimise ja Venemaa-vastastele sanktsioonidele üleskutsumise eest.

Duuma hääletus oli üksmeelne: 401 poolthäält, vastuhääli ja erapooletuid ei olnud.

«Eelnõu saadetakse viivitamatult föderatsiooninõukogule,» ütles riigiduuma esimees Vjatšeslav Volodin.

Tema sõnul jõuab seadus pärast hääletust föderatsiooninõukogus presidendi lauale ja «on võimalus, et selle normid hakkavad kehtima sõna otseses mõttes homme».

Dokument võeti vastu korraga teisel ja kolmandal lugemisel.

Seaduse kohaselt lisatakse Vene kriminaalkoodeksisse uus paragrahv 207.3, mis käsitleb valeteabe teadvalt avalikku levitamist Vene relvajõudude kasutamise kohta Venemaa ja tema kodanike huvide kaitse eesmärgil.

Maksimaalne karistus selle artikli alusel on 10–15-aastane vangistus (raskete tagajärgede korral). Lisaks saab kohus määrata rahatrahvi 700 rublast kuni 1,5 miljoni rublani välja (6 eurost kuni 12 800 euroni), kuni aasta paranduslikku tööd ja kuni kolm aastat sunnitööd.

Samuti lisandus koodeksi paragrahv 280.3 «Avalikud tegevused, mille eesmärk on diskrediteerida Vene relvajõudude kasutamist Venemaa ja selle kodanike huvide kaitsmiseks ning rahvusvahelise rahu ja julgeoleku säilitamiseks». Minimaalne karistus selle eest on rahatrahv 100 000 – 300 000 rubla (852–2555 eurot), maksimaalne kuni viieaastane vangistus.

Maksimaalne karistus määratakse juhul, kui avalik tegevus Venemaa sõjaväe vastu on toonud kaasa kodanike tervise ja elu või vara kahjustamise, rahutused, tsiviiltaristu, sealhulgas side ja transpordi toimimise kahjustamise.

Lõpuks täiendatakse Vene kriminaalkoodeksit artikliga 284.2 «Üleskutse kehtestada piirangumeetmeid Venemaa, Venemaa kodanike või juriidiliste isikute suhtes».

Välisriikidele või rahvusvahelistele organisatsioonidele suunatud üleskutsete eest kehtestada Venemaa kodanike suhtes sanktsioone tehakse ettepanek karistada rahatrahviga kuni 500 000 rubla (4259 eurot), sunnitööga kuni kolmeks aastaks, arestiga kuni pooleks aastaks või vangistusega kuni kolmeks kuuks samaaegse rahatrahviga kuni 200 000 rubla (1700 eurot).

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles