Valgevenes algatati Svjatlana Tsihhanovskaja vastu uus kriminaalasi

Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja.
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Valgevene peaprokuratuur teatas reedel uue kriminaalasja algatamisest Valgevene opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskaja vastu.

«Valgevene peaprokuratuur algatas Tsihhanovskaja, S. vastu kriminaalasja Valgevene kriminaalkoodeksi paragrahvi 361 3. osa alusel,» teatas peaprokuratuur.

Prokuratuur kahtlustab, et Tsihhanovskaja, «tegutsedes koos teiste, tuvastamata isikutega, salvestas ja postitas hiljemalt 2. märtsil 2022 YouTube'i videomajutus- ja Telegrami sõnumiplatvormile video avaliku üleskutsega panna toime terroriakte ja sabotaaži, riigireetmist ja muid tegevusi, mille eesmärk on kahjustada Valgevene riiklikku julgeolekut».

«Kriminaalasi saadeti eeluurimiseks Valgevene juurdluskomiteele,» märkis peaprokuratuur.

Pärast seda, kui Valgevene keskvalimiskomisjon keeldus Sjargei Tsihhanovski algatusrühma registreerimast, osales tema abikaasa Svjatlana Tsihhanovskaja 2020. aasta augustis Valgevene presidendivalimistel. Võimud kuulutasid nende valimiste võitjaks Aleksandr Lukašenko, kes on olnud presidendi ametikohal alates 1994. aastast.

Opositsioon ei tunnistanud valimistulemusi, pidades neid võltsituiks. Rohkem kui kuus kuud kestsid riigis massimeeleavaldused, kus nõuti Lukašenko tagasiastumist, poliitvangide vabastamist ja uute valimiste korraldamist.

Seejärel katkesid meeleavaldused Valgevene julgeolekujõudude jõhkra tegevuse tulemusel. Tsihhanovskaja lahkus Valgevenest.

Euroopa Liit ja USA ei tunnista Lukašenkot Valgevene seadusliku presidendina, riigile on kehtestatud sanktsioonid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles