Soul: Põhja-Korea katsetas ballistilist raketti

Copy
Lõuna-Korea televisioon teatab Põhja-Korea raketikatsetusest.
Lõuna-Korea televisioon teatab Põhja-Korea raketikatsetusest. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Põhja-Korea tulistas täna välja arvatava ballistilise raketi, teatas Lõuna-Korea sõjavägi, mille andmeil on tegemist juba üheksanda Pyongyangi relvakatsetusega sel aastal.

Lõuna-Korea sõjavägi andis teada, et tuvastas kella 08.48 paiku Sunani piirkonnast ida suunas merre tulistatud ballistilise raketi.

Ka Jaapan kinnitas katsetust, öeldes, et rakett oli lennanud maksimaalselt umbes 550 kilomeetri kõrgusel ja umbes 300 kilomeetri kaugusele.

Pyongyang viis jaanuaris läbi enneolematud seitse relvakatsetust, testides muu hulgas võimsaimat raketti alates 2017. aastast.

Veebruaris teatas Pyongyang «suure tähtsusega» katsetusest luuresatelliidi väljatöötamiseks; päev varem oli Soul teatanud, et Pyongyang tulistas välja ballistilise raketi.

Põhja-Korea laupäevane test leiab aset piirkonnas tundlikul ajal, kui Lõuna-Korea valmistub tuleval kolmapäeval uut presidenti valima.

Ekspertide sõnul võib Pyongyang kasutada oma järgmist tähtsat riigipüha – riigi asutaja Kim Il-sungi 110. sünniaastapäeva 15. aprillil – suure relvakatsetuse korraldamiseks.

Ränkadest rahvusvahelistest sanktsioonidest hoolimata Pyongyang eiranud USA pakkumisi läbirääkimisteks tuumarelvade üle pärast seda, kui kõnelused Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja USA tollase presidendi Donald Trumpi vahel 2019. aastal nurjusid.

Diplomaatia asemel on Pyongyang kahekordistanud püüdlusi sõjaväge kaasajastada, hoiatades, et võib loobuda enda kehtestatud moratooriumist kaugmaarakettide ja tuumarelvade katsetamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles