USA saadikud lubasid Zelenskõile 10 miljardi dollari eest abi (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Sergei Supinsky/Scanpix

USA seadusandjad lubasid tänasel videokonverentsil Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga pakkuda veel kümme miljardit dollarit (veidi üle üheksa miljardi euro) abi ajal, mil Venemaa jätkab oma sissetungi Ukrainasse.

USA senati enamuse liider Chuck Schumer ütles ühe allika sõnul, et saadikud töötavad toetuspaketi vastuvõtmise nimel. «Me saadame selle toetuse, üle kümne miljardi dollari majandus-, humanitaar- ja julgeolekuabi Ukraina rahvale kiiresti,» ütles ta.

«Meil tuleb kiita heaks see kümne miljardi dollari suurune toetuspakett,» ütles ta. Pool sellest läheb humanitaarabiks ning pool sõjaliseks abiks, ütles vabariiklasest senaator Steve Daines Fox Newsile.

Zelenskõi ärgitas kongressi ka tugevdama ulatuslikke sanktsioone Venemaa vastu, sealjuures selle nafta- ja gaasisektori vastu. Valge Maja on selle praeguse seisuga välistanud, kartes naftahindade edasist tõusu rekordinflatsiooni.

Lisaks ärgitas Zelenskõi Ida-Euroopa riike andma Ukrainale Venemaal toodetud lennukeid, millega Ukraina piloodid oskavad lennata, ütles Schumer avalduses pärast videokonverentsi.

ÜRO lubas suurendada humanitaarabi Ukraina kriisis

ÜRO kavatseb hoogustada humanitaarabioperatsioone, et aidata neid, kes on jäänud Ukrainasse kui ka riigist lahkunud inimesi, ütles peasekretär António Guterres.

Guterres edastas oma lubaduse Ukraina välisministrile Dmõtro Kulebale tänases telefonikõnes, ütles ÜRO pressiesindaja Stéphane Dujarric.

Dujarrici sõnul arutati ka tingimusi tsiviilelanike, sealjuures välismaalaste, ohutuks evakueerimiseks lahingutsoonidest.

ÜRO hinnangul vajab lähikuudel humanitaarabi 12 miljonit Ukrainasse jäänud inimest ja neli miljonit Ukrainast põgenenud inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles